Половина вірусів для Android пишеться в Росії і країнах СНД

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.08.2013 14:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21321

Росія лідирує по розробках вірусних схем і програм для мобільної операційної системи Android.

Так вважають фахівці компанії Lockout Mobile Security, яка займається розробкою антивірусного софту, передає РБК з посиланням на "Росія 24".

На конференції Black Hat, що проходить у США і присвячена комп’ютерній безпеці, представники Lockout виступили з доповіддю, у якій повідомлялося, що саме в Росії базуються організатори багатьох вірусних атак, котрі обрушувалися останнім часом на власників гаджетів, обладнаних операційною системою Android.

У Lockout кажуть, що виявлена ​​ними операція отримала назву Dragon Lady за аналогією з американськими розвідувальними літаками часів 70-х років. "Наш аналіз показав, що торгівля мобільними вадами в Росії - це прибутковий і організований бізнес, - зазначили в Lockout. - Тут з’являються численні команди-стартапи, що спеціалізуються на подібній діяльності".

Райен Сміт, представник Lockout, заявив, що, згідно з їхніми дослідженнями, половина вірусів, створених у першій половині цього року, корінням йде в Росію і країни СНД.

За даними компанії, саме на російській території знаходяться основні "мозкові центри", які займаються створенням особливо витончених мобільних вад. Крім того, подібні тіньові співтовариства часто проводять кампанії з найму працівників для поширення або модифікації кодів, а також для організації Twitter- або email-атак.

Отриманий від вірусних атак прибуток ділиться між стільниковими операторами, організаторами кампаній і посередниками. За оцінками Lockout, велика частина операторів мобільних шкідливих кампаній у Росії заробляють від 700 до 12 тис. дол. на місяць.

Згідно з підрахунками Lockout, зараз у Росії діють понад 1 тис. груп з написання шкідливостей, а їх щомісячний дохід у сумі складає більше 1 млн дол. на рік.

Як повідомлялося раніше, кількість шкідливого ПЗ для Android зросла у 2012 р. на 163%. Загалом було зареєстровано більше 65 тис. різних форм зловмисних програм - перепакування, шкідливі URL-адреси та SMS-фішинг тощо. Атаки "шкідників" були в основному спрямовані на гаджети, оснащені операційною системою Android, яка стала улюбленою платформою для мобільних хакерів.

У квітні ц.р. повідомлялося, що в Україні, Росії, Білорусі та Казахстані був зафіксований новий вірус, який розташовувався у вільному доступі в Google Play і розповсюджувався через мобільні телефони на базі Android. Ці шкідливі програми були замасковані під 34 рекламних, новинних та ігрових додатки.

Якщо користувач скачував BadNews до себе на смартфон, то на пристрої з’являвся вірус AlphaSMS, який відправляв кібершахраям особисті дані користувачів. Згідно зі статистикою Google Play, інфіковані додатки були завантажені від 2 до 9 млн разів.

Раніше аналітична компанія Gartner підрахувала, що ринок мобільних додатків у 2013 р. досягне 25 млрд дол., а приріст складе 62% відносно минулого року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.