Арешт донецького лідера «Батьківщини» має стати уроком для лідерів опозиції

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.08.2013 10:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21328

У понеділок, 5 серпня, прямо у залі суду в Артемівську Донецької області взяли під варту виконувача обов’язків Донецької обласної організації політичної партії «Батьківщина» Костянтина Матейченка.

В чому ж звинувачують партійного лідера області, та чи справді арешт має політичне підґрунтя?

Громадськість Донеччини була здивована новиною про те, що Костянтина Матейченка засудили та помістили в Артемівський слідчий ізолятор.

У партії вимагають негайного звільнення Матейченка, називаючи звинувачення «надуманим». Марія Бритченко, прес-секретар Донецької обласної організації політичної партії «Батьківщина», пояснила Радіо Свобода, що справа пов’язана з його діяльністю як чиновника. Із 2002 по 2010 рік він був сільським головою селища Покровське Артемівського району Донецької області.

«Як сільський голова на розгляд сільської ради він виніс проект рішення щодо відводу земель під кар’єр із видобутку гіпсу. І слідство йшло в рамках карної справи, вони стверджують, що цей проект не пройшов необхідних державних експертиз. Матейченко в суді казав, що він не спеціаліст із земельних питань. Але спеціалісти і в сільраді вивчали, і в управлінні дивилися, і депутатські групи вивчали. Він зробив, що мав зробити, виніс проект на розгляд сільради. Чому не витримані строки апеляції? Чому його прямо з зали суду відразу повезли в СІЗО? Для нас це незрозуміло. Ми не очікували, ми думали, що виправдають. Все це не виходило у ЗМІ, бо він не хотів отримувати від цього політичних дивідендів та якось це афішувати», – зазначила Марія Бритченко.

Ще перед виборами до Верховної Ради, куди Костянтин Матейченко балотувався в 2012 році, він заявив в інтерв’ю «Новости Донбасса», що його судять, аби зняти з виборів.

Прокуратура області підтвердила вирок Матейченку. У повідомленні йдеться, що Артемівський міжрайонний суд виніс вирок чотирьом посадовцям та колишньому голові селищної ради, останній отримав три роки реального позбавлення волі. Суд встановив, що посадовці діяли у складі організованої злочинної групи та завдали шкоди у сумі понад 2 мільйони гривень. Заарештували ж Матейченка задля забезпечення виконання вироку, кажуть у прокуратурі.

У Донецькій області опозиційним лідером має бути ледь не свята людина

Донецький політолог Олександр Клюжев у коментарі Радіо Свобода пояснив, що політичних мотивів у справі виключати не можна.

«Не виключно, що тут старі справи піднімаються з політичною метою для дискредитації опозиційного руху. Але, в той же час, це має стати певним висновком для опозиційних лідерів загальнонаціональних. Що коли підбираються кадри для такого складного регіону, як Донецька область, то людина має бути якщо не святою, то як мінімум наближатися до цього. Практика призначення головою опозиційних осередків бізнесменів, колишніх управлінців, в яких є історія певних стосунків із правоохоронними органами, вона неефективна. Завжди цю людину можна висмикнути зі справи і зробити негативний піар опозиційним осередкам», – зазначає політолог.

В обласному осередку партії вже заявили, що у вівторок, 6 серпня, пройде позачергове зібрання, і партія боротиметься за свого лідера.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.