Нардеп Олійник повідомив, що розробляється законопроект про ДБР

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 6.08.2013 14:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21332

В Україні планують створити аналог ФБР – ДБР або ж Державне Бюро Розслідувань. Новий підрозділ забере в прокуратури функцію слідства та вестиме резонансні справи, на кшталт зґвалтування Крашкової, хабарництва Мельника або ж справи екс-прем’єра Юлії Тимошенко,.

Про це повідомляють Вести.

"Такий орган, як Держбюро, потрібен державі, щоб боротися зі зловживаннями на самій верхівці. Бюро повинно мати гарантії незалежності, а основна його функція - це боротьба з корупцією у вищих ешелонах влади. Такий законопроект зараз розробляється експертною групою Адміністрації президента, але поки узгодженого проекту я не бачив", - заявив Володимир Олійник, нардеп-регіонал, член парламентського Комітету із законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних органів.

Крім того, минулого тижня головний юрист Адміністрації президента Андрій Портнов заявив, що до Венеціанської комісії вже направлено законопроект, який пропонує внести зміни для створення ДБР. Тепер Україна очікує на відповідь тамтешніх експертів та готується наступного року почати створювати підрозділ на законодавчому рівні.

Якщо в Україні створять такий аналог ФБР, то всі резонансні розслідування вестиме не прокуратура, а саме він. Наприклад, справи Тимошенко, Волги, Мельника та Крашкової розслідувало би ДБР, а не прокуратура. Натомість, "простий кримінал", який зараз розслідує і прокуратура і МВС, повністю перейде до останнього.

Нагадаємо, що ще в 2011 році в Україні при СБУ збиралися створити підрозділ контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки.

Від “Аратти”: до цього додамо, що це - далеко не перша спроба реформування системи правоохоронних органів України. Зокрема, розділити функції оперативно-розшукову та слідства. Такі законопроекти пропонувалися народними депутатами ще на початку 90-х.

У Перехідних положеннях Конституції 1996 р. також законодавчо визначена норма про позбавлення прокуратури функцій слідства та загального нагляду. Проте, станом на сьогодні ця норма лишається декларативно.

У 1999-2000 рр. було також розроблено пакет законопроектів з реформи кримінального права, з якого парламент розглянув і ухвалив лише Кримінальний кодекс. Хоча пропонувалося до розгляду не тільки новий УПК, але й проекти реформи прокуратури, МВС і СБУ, частина функцій яких мала перейти у Національне бюро розслідувань.

Під час президентства Віктора Ющенка всі ці ініціативи були успішно “поховані”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.