Україна - найбільший в світі виробник меду на душу населення

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 8.08.2013 18:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21354

Україна в останні роки впевнено зберігає місце у трійці світових лідерів з виробництва меду.

повідомляє Український клуб аграрного бізнесу з посиланням на агентство AgriEvent.

"Випереджаючи країни Європи за обсягами виробництва меду в кілька разів, Україна є одночасно першою у світі з виробництва меду на душу населення серед основних виробників з показником 1,5 кг", - повідомив директор AgriEvent Анатолій Циркун.

Найближчий конкурент України з виробництва меду серед країн ЄС - Іспанія, яка у світовому рейтингу перебуває на 11 позицій нижче.

Експерти зазначають, що якщо в 2010 році основним покупцем українського меду була Росія, то починаючи з 2011 року основні поставки припадали на Німеччину - 39% і 43% експорту в 2011 і 2012 роках відповідно.

"Також позитивною є тенденція до постійного збільшення обсягів експорту меду з України, який протягом останніх трьох років зріс майже вдвічі з близько 7 до 13 тис. т. відповідно. 2013 рік стосовно цього очікується не менш продуктивним - за результатами першого півріччя було експортовано 7,9 тис. т, а в цілому очікується, що експорт за підсумками року складе близько 20 тис. т. Ця тенденція є результатом того, що аграрні виробники все більше приділяють увагу нішевим продуктам, частково зменшуючи ризик різких цінових коливань на зернові та олійні культури"- стверджує Циркун.

За його даними, минулого року виробництво меду в Україні склало 70,3 тис. т, тобто на 40% більше аналогічного показника у 2000 році. У регіональному розрізі найбільшими виробниками меду в 2012 році стали Донецька (10 тис. тонн меду), Миколаївська (6 тис. тонн) і Житомирська області (5 тис. т).

Як повідомлялося раніше, врожай зерна в Україні в поточному році може досягти рекордних за всю історію незалежності 57,1 млн тонн при внутрішній потребі 28,4 млн тонн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.