У МЗС викликали російського дипломата через українського рибалку, який вижив після зустрічі з прикордонниками

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 8.08.2013 21:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21356

Міністерство закордонних справ запросило до себе тимчасового повіреного у справах РФ в Україні Андрєя Воробйова через інцидент, що стався в Азовському морі 17 липня.

Про це повідомила прес-служба відомтсва.

Воробйову ще раз повідомили про необхідність невідкладного надання постраждалому українському рибалці Олександру Федоровичу можливості повернутися на батьківщину, враховуючи недоведеність його вини у вчиненні протиправних дій з незаконного вилову риби.

Окрім того, увагу російського дипломата звернули на свідчення постраждалого українця щодо відсутності на борту судна будь-яких речових доказів здійснення вказаної діяльності та, відповідно, безпідставності висунутих проти нього обвинувачень.

Також особливий наголос зробили на заявленій раніше позиції української сторони щодо проведення спільного об’єктивного розслідування інциденту з урахуванням усіх наявних обставин, у тому числі й чинної двосторонньої договірно-правової бази, якою визначено нинішній статус Азовського моря.

У відповідь Воробйов пообіцяв невідкладно довести зміст цієї зустрічі до керівництва МЗС РФ для ухвалення необхідних рішень.

Як повідомлялося раніше, 7 серпня стало відомо, що Федоровичу росiйськi правоохоронцi висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 256 КК Росiї (незаконний видобуток водних бiологiчних ресурсiв). Відтак українцю загрожує до двох рокiв ув’язнення.

Генеральний консул Генерального консульства Ростов-на-Дону Віталій Москаленко заявив, що Україна вимагає від російських правоохоронних органів закрити справу проти українського рибалки. Раніше Москаленко заявляв, що закиди про браконьєрство українця є безпідставними, оскільки риби на баркасі не було.

17 липня в Азовському морі сталося зіткнення українського човна і катера берегової охорони прикордонної служби Росії. Риболовецьке судно перекинулося, в результаті чого загинули четверо громадян України, одного вдалося врятувати.

Вцілілий у зіткненні рибалка переконує, що російські прикордонники навмисно йшли на таран їхнього човна. Російська ж сторона наполягає на тому, що українці самі спровокували зіткнення.

22 липня військове слідче управління Слідчого комітету РФ по Південному військовому округу повідомило про порушення кримінальної справи за цим фактом за статтею "Порушення правил кораблеводіння", санкція якої передбачає до семи років позбавлення волі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.