Росія «проспала» Україну?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 9.08.2013 03:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21361

Росія «проспала» момент і втратила можливості завадити підписанню угоди про асоціацію України з ЄС, кажуть експерти.

За їхніми словами, спроби політичного та економічного тиску мали лише зворотній ефект. Утім, не можна виключати того, що після підписання угоди українська влада сама змінить зовнішньополітичний вектор і відійде від шляху євроінтеграції, зауважують експерти.

Спроби економічного й політичного тиску з боку Росії, спрямовані на те, щоб відвернути Україну зі шляху до підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом, залишаться безрезультатними, заявив Радіо Свобода заступник директора з міжнародних питань Центру імені Разумкова Валерій Чалий. За його словами, коли влада, опозиція, суспільство і бізнес мають консолідовану позицію щодо євроінтеграції, зовнішній вплив не може змінити ситуацію. Водночас, не можна гарантувати, що вже після підписання угоди влада не змінить тактики, наголошує експерт.

«Вводиться в дію економічна частина. А все, що стосується боротьби з корупцією, питань судової реформи, інших реформ – це те, що ввійде в дію тільки після обміну ратифікаційними грамотами. Саме на цьому етапі нас очікують можливості зміни інтеграційного напрямку. Це був би найгірший сценарій, який продемонстрував би, що Україна не є послідовним гравцем», – зазначає Чалий.

Росія має можливість впливати на своїх союзників у «старій Європі» – Корнілов

Кремль в останні два роки втратив багато можливостей щодо впливу на процес євроінтеграції України, каже директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов. На його думку, Москву «приспали» Харківські угоди. Утім, у Росії ще залишаються шанси на обхідний маневр, відзначає Корнілов.

«Росія має можливість впливати і на своїх союзників у «старій Європі». Таким нехитрим способом російська дипломатія домоглася успіху для себе, запобігши приєднання України до Плану дій щодо набуття членства в НАТО. Але слід враховувати, що стан відносин між Росією та Німеччиною і Францією вже не той. Російська дипломатія «проспала» цей момент, вважаючи, що треба впливати виключно на Україну», – каже Корнілов.

В української влади немає вибору, крім як підписати угоду – Яхно

Харківські угоди були першою і останньою поступкою української влади, вважає політтехнолог Національного інституту стратегії Олеся Яхно. Політичний та економічний шантаж з боку Росії лише віддаляє Україну від Митного союзу, зауважує експерт.

«В української влади немає вибору, крім як підписати угоду про асоціацію. В оточенні Януковича є крупний бізнес, який має свої інтереси, який зовсім не хоче віддавати прибуткові напрями і прибуткові галузі української економіки російським олігархам. Це було зрозуміло. Непоступливість пов’язана не з якимись європейськими цінностями чи послідовністю української влади. Вона пов’язана просто об’єктивними інтересами великого українського бізнесу, який є в оточенні чинного президента», – наголошує Яхно.

Експерти відзначають, що від підписання угоди про асоціацію до її ратифікації і Україна, і Європейський союз мають пройти певний шлях. У цей період спроби економічного й політичного тиску Росії на Україну можуть посилитися, припускають вони.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.