Російська економіка перебуває у стані стагніції

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 12.08.2013 12:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21369

Міністр економічного розвитку Росії Алєксєй Улюкаєв вважає, що країні не загрожує рецесія економіки, однак визнав, що вона перебуває в стагнації.

"Рецесії немає. І не буде. Напевне, стагнація є правильним терміном", - заявив російський міністр в інтерв’ю газеті "Коммерсантъ".

Водночас міністр висловив упевненість, що темпи зростання російської економіки не будуть меншими за 3%, і що експорт цілком може забезпечувати невисоке, але стабільне зростання.

У кризовому 2008 році на посаді заступника голови Центробанку Улюкаєв заявляв, що світова фінансова криза не загрожує російському рублю девальвацією, проте до кінця року рубль знецінився на 10 пунктів.

У 2009 році слідом за Президентом Путіним пан Улюкаєв казав, що кредитні ставки для реальної економіки можна зменшити до 6%, хоча досі російський бізнес не може отримати кредити, дешевші за 12% річних.

Прогнози погіршуються

Свіжі статистичні дані також підтверджують, що російська економіка уповільнюється.

Згідно із даними Росстату, зростання ВВП Росії у другому кварталі цього року склало лише 1,2%.

Відповідно до попереднього прогнозу, цього року російська економіка мала зрости на 3,6%. Проте у квітні міністерство економічного розвитку знизило оцінку до 2,4%.

Попередній міністр економічного розвитку Росії Андрєй Бєлоусов не виключав, що насправді за підсумками року зростання ВВП може становити лише 1,7%, а під кінець року російська економіка може навіть увійти в рецесію.

9 серпня заступник нового міністра економічного розвитку Андрєй Клепач не виключив, що нинішній офіційний прогноз можуть переглянути вдруге у бік зменшення.

Уповільнення російської економіки триває від кінця 2011 року.

Деякі російські аналітики кажуть, що попри заяви нового міністра економічного розвитку, економіка вже увійшла в рецесію.

"Дані Росстату за другий квартал не просто виявилися нижчими за очікування, вони означають, що у першому півріччі цього року російська економіка увійшла у рецесію", - цитують "Ведомости" експертів із Capital Economics Ніла Ширінга та Лізу Єрмоленко.

У квітні 2012 року, виступаючи перед депутатами Думи, Владімір Путін, який тоді втретє став Президентом Росії, заявив, що в найближчі два-три роки Росія має увійти до першої п’ятірки країн за обсягом ВВП. Щоб зробити це, Росії треба щонайменше випередити Німеччину.

Між тим, український уряд заклав у бюджет 2013 року прогноз щодо зростання ВВП країни на 3,4% за підсумками року.Попри те, що українська економіка скорочується вже рік, уряд так і не переглянув свого прогнозу.

За підсумками другого кварталу цього року ВВП України скоротився на 1,1%. Таке ж скорочення було і у першому кварталі.

Міжнародні фінансові інституції прогнозують, що цього року динаміка української економіки в найкращому разі буде на нулі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.