Завтра таксисти розпочнуть страйк проти урядового законопроекту

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.08.2013 14:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21382

13 серпня таксисти планують оголосити всеукраїнський страйк, протестуючи проти дій чиновників, які «кришують» нелегальний ринок таксі.

Обіг цього ринку, за даними фахівців, понад 20 мільярдів гривень. Почати акцію планують у середу. Приводом для протесту стала поява нового законопроекту від міністерства інфраструктури. За словами водіїв, документ розробили не для того, щоб навести лад на ринку, а для ще більшої тінізації перевезень.

Про це Радіо Свобода розповів співголова громадської організації «Таксі столиці» Денис Садоха. Натомість у міністерстві інфраструктури зазначили, що незабаром законопроект планують обговорити і тоді ж обіцяють вислухати всі зауваження.

На офіційному сайті мінінфраструктури оприлюднили новий проект закону України «Про перевезення на таксі». Співголова громадського об’єднання «Таксі столиці» Денис Садоха каже, що документ розробляли кулуарно, а головна мета його – узаконення чинної сьогодні системи «кришування» на тіньовому ринку, створеної чиновниками спільно з власниками нелегальних інформаційно-диспетчерських служб таксі.

«Рік тому була сформована робоча група, в яку ми входимо. Ми подавали свої пропозиції в департамент автомобільного транспорту, хоча жодної відповіді ми не отримали. В рамках цієї робочої групи повинні були вестися протоколи, де чітко вносили пропозиції члени робочої групи, але протоколи ми не отримали і тут бачимо на сайті мініфраструктури законопроект, який вони вивісили на обговорення, де чітко видно інтереси, точніше, прописані інтереси чиновників департаменту автомобільного транспорту. Зокрема, це узаконювання чинної системи деградації ринку таксі, а саме те, що інформаційні диспетчерські служби стали регулятором ринку таксі, встановлюючи тарифи, а не перевізник, що дуже сильно шкодить ринку. Друге – те, що в законі чітко не прописане право контролю, ця дірка знову опускається на рівень Укртрансінспекції», – сказав Денис Садоха.

Жодна з пропозицій врахована не була – таксисти

Водії, зокрема, вносили пропозиції про створення єдиного реєстру таксі, пропонували, щоб їхні автомобілі проходили мінімум раз на півроку техогляд.
На думку таксистів, варто також зробити, щоб лише їхні машини мали жовті номери або спеціальну відмітку в техпаспорті. Також пропонували, щоб тарифи на таксі регулювали винятково перевізники, а гроші від дозволів на їх діяльність йшли тільки у державний бюджет, а не в місцеві бюджети.

Жодна з цих пропозицій, кажуть таксисти, у новому законопроекті міністерства інфраструктури врахована не була, або ж її перекрутили під свій лад, щоб надати більше повноважень інформаційним диспетчерським службам.

До законопроекту ще можна внести правки – чиновник

Натомість співробітник департаменту автомобільного транспорту міністерства інфраструктури Руслан Рева спростовує слова таксиста і каже, що тариф регулюють перевізники, і єдиний реєстр теж прописаний. Крім того, каже чиновник, до законопроекту ще можна внести правки, незабаром будуть проведені громадські слухання, на яких усі охочі зможуть висловити свої зауваження.

«Будуть ще громадські обговорення, на яких може бути присутній хто завгодно. Тобто хто вважає цей проект недоцільним, вважає за необхідне донести якусь думку чи пропозицію, чи зауваження, може бути присутнім та надати свої пропозиції. Зараз він є на сайті. А схема контролю – це Укртрансінспекція та МВС, департамент ДАІ. Інших контролюючих органів не може бути, тому що перевезення відбувається тільки на вуличній мережі, а на вуличній мережі мають право працювати та вживати заходів щодо усунення правопорушень тільки ДАІ та Укртрансінспекція», – зазначив Руслан Рева.

Голова парламентського комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики, народний депутат від «Батьківщини» Олександра Кужель переконує, що в такому вигляді цей законопроект «так просто у Верховній Раді не просунуть».

«У першу чергу, я не припускаю того, що вони відходять від ліцензування і хочуть давати квоти місцевим радам, тому я сказала, що це буде корупція і це буде монополізація таксі. Обов’язкова вимога моя до міністерства інфраструктури і учасників ринку – те, що цей закон повинен мати паритет між державою, між підприємцями і споживачами. В даному випадку я завжди виставляла вимоги споживачів, щоб була чиста машина, щоб вона була відремонтована, щоб обов’язково була застрахована не тільки машина, а й пасажири, які є в машині», – Олександра Кужель.

За даними експертів, міністерство інфраструктури розробило цей законопроект за розпорядженням прем’єр-міністра України Миколи Азарова. Спочатку документ повинен пройти погодження у Кабміні, а вже потім у Верховній Раді. А до цього, як пообіцяли Радіо Свобода в міністерстві інфраструктури, його має обговорити громадськість, в тому числі таксисти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.