Знижуючи облікову ставку, НБУ забезпечує дешевими грошима уряд, а не економіку

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 13.08.2013 15:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21383

Зниження вдруге за рік облікової ставки Нацбанк визнав кризові тенденції в економіці.

Про це заявив економіст Любомир Шавалюк.

«Така швидка зміна (облікової ставки. - Ред.) свідчить про те, що Нацбанк визнає кризові тенденції в економіці, тому що реагує другий раз підряд. При чому він визнає, що перша реакція виявилася неефективною», – заявив він.

Втім, експерт зауважує, що для економіки України зниження облікової ставки не настільки ефективне, як для економік розвинених країн.

«Взагалі в Україні – трансформаційна економіка, тому облікову ставку в традиційному контексті не можна розглядати. Її ефективність є значно нижчою, ніж в розвинутих економіках. Навіть якщо її понизять до 4-5%. Наша система значно більше прив’язана до валютного курсу, ніж до облікової ставки. І 70-80% проблем в економіці міг би вирішити саме курс. Втім, уряд починає застосовувати все підряд, тільки не чіпати цю так звану «священну корову», – заявив він.

Як зауважує економіст, теоретично зниження облікової ставки мало би трансформуватися, зокрема, в зниження ставок за кредитами.

«В Україні проблема, з одного боку, у високих ставках, а з іншого – в економічній кон’юнктурі: бізнесу невигідно брати кредити не через облікову ставку, а тому, що його «душать» контролюючі органи. Тому кредити не братимуть навіть якщо запропонують нижчі ставки», – додав Шавалюк.

Економіст вважає, що насправді таке рішення НБУ можна віднести до "політики дешевих грошей для уряду".

«Зниженням облікової ставки намагаються перевести гроші з (резервів. - Ред.) ліквідності банківської системи на рахунки уряду. Дохідність українських єврооблігацій – дуже висока, плюс внутрішні запозичення у валюті не здійснюються, ще й уряд не може зараз розмістити валютні облігації без підвищення дохідності. Тобто або влада повинна піти на зниження дохідності, або Нацбанк знижує ставку і наповнює систему грошима, щоб втримати ту ж дохідність. Таким чином формально це – політика дешевих грошей передусім для уряду. Думаю, це – основний мотив у зниженні облікової ставки», – зазначив економіст.

Шавалюк також зауважує, що зниження облікової ставки НБУ створює певний шлях для відступу "у випадку, якщо банківська система знову зіштовхнеться з проблемою ліквідності".

"Він таким чином показує, що готовий давати рефінансування банкам в значних обсягах. А для цього знижує облікову ставку, щоб банки погоджувалися на рефінансування", - додав експерт.

Економіст сумнівається, що такі кроки уряду будуть ефективними.

«Політика уряду показує, що він часом йде на заходи з нульовою ефективністю, начитавшись теорії в книжках і не врахувавши, чи буде це ефективно в Україні», – додав він.

Як повідомлялося ранше, Національний банк прийняв рішення про зниження облікової ставки з 7% до 6,5% річних з 13 серпня.

Востаннє Нацбанк знижував облікову ставку також на 0,5 п. п. - до 7% у червні цього року.

До цього облікова ставка утримувалася на незмінному рівні з 23 березня 2012 року, коли була знижена з 7,75%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.