У Путіна - нав'язлива ідея: українська газова труба

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 12.02.2007 01:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2139

Росія розглядає питання про укладаня домовленості з українською стороною, які б припускали обмін активами в газотранспортній сфері.

Про це повідомив Президент РФ Володимир Путін, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки.

Путін заявив це в контексті позиції з приводу Європейської хартії з енергетичної безпеки.

Зокрема, він зазначив, що Росія не проти погоджувати принципи взаємодії в енергетичній сфері з ЄС.

За його словами, принципи, закладені в Енергетичній хартії, «загалом і в цілому прийнятні, але сама хартія нас не дуже влаштовує», - сказав Путін, додавши, що вона не виконується, зокрема, для Росії досі закритий ринок ядерних матеріалів.

Путін також підкреслив, що принципи, закладені в Європейській енергетичній хартії, використовуються Росією в роботі, наприклад, з німецькими компаніями. Він повідомив, що недавно була підписана угода між російським «Газпромом» і німецькою компанією BASF, яка, по суті, припускає обмін активами.

Він висловив готовність і далі працювати в цьому напрямі. За словами Президента РФ, до кожного конкретного випадку потрібно підходити зважено, зрозуміти, «що ми віддаємо, що віддає наш партнер, порахувати, зробити незалежну міжнародну оцінку і ухвалити рішення. Ми до цієї роботи готові», - сказав Путін, додавши, що зараз «ми те ж саме, такий же варіант співпраці обговорюємо з нашими українськими друзями».

Також в ході конференції Путін підкреслив, що Росія сьогодні хоче встановити єдині для всіх ринкові принципи відносин в енергетичній сфері. «Ціна на енергоносії повинна визначатися ринком, а не бути предметом політичних спекуляцій, економічного тиску, шантажу», - підкреслив Президент РФ.

Він також сказав, що зараз Росія прагне перевести свої відносини із споживачами і транзитерами нафти і газу на ринкові і прозорі принципи, а також на довгострокові контракти.

Путін нагадав, що до минулого року між Україною і Росією не існувало таких домовленостей, які б забезпечували безперебійні постачання газу до Європи. «Протягом 15 років ви (Європа) залежали від того, чи домовляться Україна і Росія між собою за умовами і щодо цін на постачання нашого газу до самої України; а якщо не домовляться, все – європейські споживачі сиділи б без газу. Така ситуація вас влаштовує? Думаю, ні», - підкреслив Путін.

За його словами, у важкій дискусії з Президентом України Віктором Ющенком вдалося вийти на підписання окремих контрактів на постачання до України газу і окремо п’ятирічний контракт на транзит до Європи. «Не дивлячись на всі скандали та інше: захист інтересів, боротьбу думок… ми змогли домовитися з Президентом України. Я вважаю, що він ухвалив відповідальне, виключно правильне, ринкове рішення. Дякую нам потрібно сказати й Україні за це рішення», - підкреслив Путін.

Нагадаємо, 1 лютого п.р. Президент Росії Володимир Путін заявив, що Україна має намір запропонувати повернутися до ідеї створення газотранспортного консорціуму шляхом обміну частки в українських газопроводах, по яких російський газ експортується до Європи, на доступ до видобутку газу в Росії. Путін сказав, що влада України і експерти в Росії готують пропозиції, і він планує обговорити їх найближчим часом з Президентом Віктором Ющенком і урядом Віктора Януковича.

5 лютого на засіданні урядового комітету з питань правової політики, оборони, міжнародної співпраці і європейської інтеграції прем’єр-міністр України Янукович заявив, що українська газотранспортна система була і залишається в державній власності.

6 лютого Верховна Рада України прийняла закон, яким забороняється відчуження майна НАК «Нафтогаз України» і газотранспортної системи України.

Від “Аратти”: як ми зрозуміли Президента Путіна, він пропонує українським проффесіоналам “революційну” пропозицію: дешеву українську робочу силу, та українські державні інвестиції у розвиток російської газодобувної сфери обміняти на дорогий російсько-туркменський газ. Знаючи, що і правляча коаліція, і її уряд прямо залежні від нього, як від спонсора.

При тому, досить “тонко” натякаючи, що ціна на газ і нафту для України буде зростати “за будь-якої погоди”, тобто, за ринковою кон'юнктурою.

Проте, яка може бути кон'юнктура чи тенденції на закритому ринку, на якому присутній лише один іноземний постачальник? Ця формула російського керманича вже нагадує чи то анегдот, чи то хворобливі фантазії.

А чому б тому ж Путіну не піти дійсно революційним шляхом: утворити, наприклад, у Києві україно-російську енергетичну біржу, де б вільно продавалися контракти на газ України, Росії, країн Близького Сходу, Ірану, Казахстану, Туркменістану, Норвегії тощо? У такий самий спосіб й продавати нафту, електроенергію, вугілля. Тоді й можна вести мову й про ринкові ціни й ринкові відносини.

А поки що, усі спічі кремлівських діячів, вибачте, нагадують лише базар “по-понятіям” пацанів із колгоспного ринку у якомусь Богом облишеному райцентрі... Не солідно для керманича наддержави.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.