На тлі торгівельної війни російський дипломат натякнув на здачу української ГТС

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.08.2013 21:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21404

Посол Росії в Україні Михайло Зурабов заявив, що Україна за умови створення спільного з Росією газотранспортного консорціуму отримала б зниження ціни на природний газ до $268,5 за тисячу кубометрів.

Про це він заявив на міжнародній конференції "Економічні та правові наслідки підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС для її взаємин з країнами Митного союзу".

"Той факт, що у грудні 2012 року планувалося підписати основні параметри вирішення газового питання, дає мені підстави вважати, що можна було знайти розв’язку по ціні на російський газ для України і поза форматом Митного союзу. Я думаю, що можу назвати цю ціну тут, вона справить сильне враження з урахуванням того якою є ціна на сьогоднішній день. Ця ціна повинна була бути $ 268,5 за 1 тис куб м газу", - сказав він.

Зурабов зазначив, що відповідні документи і домовленості повинні були бути підписані 18-19 грудня 2012 року під час зустрічі президентів України та Росії.

"Хочу ще раз підкреслити, що це не було обумовлено ніякими спеціальними вимогами до України щодо її участі у деяких інтеграційних проектах. Разом з тим природно, що РФ і зокрема Газпром - там повинна була бути підписана міжурядова угода і відкоректований договір - розраховували, що співпраця , що інтеграція в енергетичній сфері вийде на якісний рівень, тому мова йшла про створення енергетичного консорціуму. Активно почалася робота з оцінки вартості цього активу і з цілої низки додаткових умов пов’язаних з можливими російськими інвестиціями у модернізацію української газотранспортної інфраструктури та ряд інших умов", - додав він.

Посол також уточнив, що так і не підписані домовленості передбачали закріплення мінімального обсягу прокачування російського газу через українську ГТС в обсязі 60 млрд куб. м.

"Цього року через українську ГТС має бути прокачано близько 70 млрд куб. м газу. Критичною для української ГТС є цифра 60 млрд куб. м, у разі якщо через неї прокачується менше 60 млрд куб. м газу, то при збереженні сьогоднішніх тарифів на транспортування газу українська ГТС буде приносити українському бюджету і платникам податків збитки. І РФ у цих домовленостях, комплексних переговорах брала на себе зобов’язання прокачувати не менше 60 млрд куб м газу", - .. сказав Зурабов.

Як повідомлялося раніше, середня митна вартість імпортованого Україною природного газу в липні склала $ 406,56 за тисячу кубометрів. У серпні Україна планує закупити у Російської Федерації 2-2,5 млрд куб. м природного газу після того, як у липні придбала у Газпрому 1,5 млрд куб. м газу замість запланованих 350 млн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.