Рахункова палата впіймала ДПА, Держказначейство, ГПУ та правосуддя на махінаціях із ПДВ

Автор/джерело -  © Економіческіє ізвєстія



Дата публiкацiї - 12.02.2007 12:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2142

ДПА України, спільно з Держказначейством та при підтримці органів прокуратури та судів вдавалася до незаконних махінацій з відшкодуванням ПДВ.

Про це говориться у звіті Рахункової палати щодо розмірів відшкодування податку на додану вартість за рішенням судів.

„Співробітники двох відомств створили зручне для себе правове поле, пробіли в якому дозволяли відшкодовувати ПДВ за рішенням судів у ручному режимі”, — стверджується у звіті.

“Постійна корекція правових норм впродовж 2005 р. — першої половини 2006 р. створила умови для зловживань та корупції як посадових осіб, так і платників податків, що у підсумку негативно відбилося на бюджетних розрахунках. Недосконалість податкової бази, яке триває безкінечно, має наслідком те, що ДПА почала використовувати незаконні схеми відшкодування НДС. Суди по-різному, в залежно від ситуації, використовують норми податкового й бюджетного права”, - роблять висновок аудитори.

Серед зловживань Рахункова палата вказує на невиконання Держказначейством порядку оскарження судових рішень: з 256 рішень на загальну суму 157 млн. грн. неоскарженими залишилось 206 рішень, або 78%, на суму 106 млн. грн.

Крім того, податківцями і держказначеями, згідно з даними звіту РП, використовувалась процедура призупинення відшкодування ПДВ за рішенням суду до прийняття остаточного рішення за судовими оскарженнями відносно окремих суб’єктів господарювання.

Рахункова палата також встановила, що чиновники прокуратури вибірково й суб’єктивно вносили подання на негайне відшкодування ПДВ підприємцям.

Аудитори РП наголошують, що непрозорість дій відносно повернення ПДВ створили сприятливі умови для корупції.

У ДПА і ГПУ заяви Рахункової палати поки що не коментують.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.