Проблеми на митниці РФ обіцяють Україні зростання дефіциту торгового балансу до $8 млрд

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.08.2013 16:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21422

Через труднощі, яких українські експортери зазнають у зв’язку з посиленням контролю їх продукції з боку російських митних органів, дефіцит торгового балансу України за підсумками року в середньому може зрости до $8 млрд.

Про це заявив керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.

Зокрема експерт повідомив: "Якщо брати в розрахунок повноцінні наслідки неоголошеної Росією торговельної війни з Україною, за підсумками 2013 року дефіцит торгового балансу може впасти до $8 млрд або 4,5% ВВП".

Зазначимо, що розрахунки аналітиків ґрунтуються на загальному показнику частки українського експорту в РФ, яка становить не менше 25% від загального обсягу українського експорту.

"Обсяг експортних поставок вітчизняної продукції в РФ становить близько 25% всього українського експорту товарів. Тому проблеми з експортом несуть серйозні ризики. Зростання негативного сальдо торгового балансу зросте орієнтовно на 25% в порівнянні з 1-м півріччям 2013 року", - відзначила аналітик інвестиційної компанії Альтана Капітал Яна Лаврик.

Водночас прогнозна цифра зростання дефіциту, на думку експертів, не є загрозливою. "У 2012 році дефіцит був 5,1% ВВП. Прогнозний дефіцит повністю перекривається надходженнями прямих іноземних інвестицій, очікуваний обсяг яких за підсумками року може досягти $4 млрд, і валюти від гастарбайтерів - $6-7 млрд", - упевнений Найман.

У свою чергу Лаврик спрогнозувала, що в річному обчисленні торговий дефіцит скоротиться на 20-30%.

Поряд з економічною складовою експерти відзначають значну політичну складову російського товарного ембарго. Зокрема перший віце-президент українського відділення Міжнародної торгової палати Ігор Гресь підтвердив, що заборона українського експорту до Росії пов’язана, найімовірніше, з тим, що Україна найближчим часом планує підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом.

"Це може бути пов’язано як з політичним тиском - щоб Україна вступила до Митного союзу, так і з тим, що до недавнього часу Україна була одним з найбільших споживачів російського газу. Скорочення імпорту газу принесло втрати для Росії", - наголосив Гресь.

При цьому він не взявся підраховувати збитки, пов’язані з введенням митного контролю, оскільки поки не зрозуміло, як довго український експорт буде простоювати на російському кордоні і коли потрапить на російську територію.

Варто зазначити, що вчора Держстат повідомляв, що дефіцит зовнішньоторговельного балансу України в січні-червні 2013 року склав $797,4 млн, що в 4,8 разу менше дефіциту за підсумками першого півріччя минулого року в $3,8 млрд .

Як повідомлялося раніше, за даними Федерації роботодавців України (ФРУ), з 14 серпня поточного року митна служба Росії включила до переліку "ризикових" всіх без винятку українських імпортерів, що фактично на невизначений час блокувало поставку товарів з України. ФРУ вже звернулася до прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням сприяти якнайшвидшому вирішенню торговельних суперечок з РФ.

Ряд компаній, в тому числі постачальники овочів і фруктів, а також Метінвест, Global Spirits і Мілкіленд вже заявили про наявність проблем з митним оформленням їх товарів на кордоні з Росією. Сьогодні надійшла інформація про те, що останнім часом на підходах до російсько-українського кордону скупчилося близько тисячі вагонів.

Тим не менш, представники української митниці заявляють про відсутність черг на україно-російському кордоні, а Микола Азаров, хоча і визнав наявність певних проблем, закликав ЗМІ "штучно не роздувати і не перебільшувати ситуацію".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.