46% українців готові зі зброєю захищати незалежність України

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 20.08.2013 11:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21441

У серпні 2013 року 61% опитаних схвалили б проголошення Незалежності України, якби перед ними був такий вибір сьогодні.

При цьому 46% респондентів готові в разі загрози захищати територіальну цілісність України зі зброєю в руках, говорять результати останнього опитування соцгрупи Рейтинг.

Водночас 28% не підтримали б незалежність України, а ще 13% не змогли визначиться. Зазначається, що за минулий рік (з серпня 2012) ці цифри майже не змінилися.

За даними дослідження, якщо на Заході схвалили б незалежність майже 90%, на Півночі та в Центрі - майже 70%, то на Сході та Півдні – менш ніж половина, а на Донбасі - взагалі близько третини. Однак на Донбасі кількість противників суверенітету обійшла кількість прихильників, тоді як рік тому ці показники були приблизно рівні. При цьому серед тих, хто підтримує ПР, близько половини підтримали б незалежність, а майже 40% - ні. Водночас серед прихильників КПУ домінують противники незалежності (дві третини).

Дослідники також виявили, що чим молодші учасники опитування, тим більше вони підтримують суверенітет. Чоловіки більше схильні схвалювати незалежність, ніж жінки. Чим більше матеріально забезпечена людина, тим вища підтримка незалежності.

Варто зазначити, що 46% респондентів готові у разі виникнення відповідної загрози захищати територіальну цілісність України зі зброєю в руках. За минулі три роки це виявилося максимумом - у 2010 році таких було 43%, а в 2012-му - лише третина. Однак, 43% опитаних не наважуються захищати територіальну цілісність України зі зброєю в руках, а 11% - не визначилися.

Соціологи наголошують на тому факті, що на Донбасі кількість респондентів, які готові захищати територіальну цілісність країни зі зброєю в руках, в 1,5 рази більше, ніж людей, які схвалюють незалежність. В цілому, майже 60% чоловіків і кожна третя жінка готові обороняти свою країну зі зброєю в руках.

Як повідомлялося раніше, інше опитування з’ясувало, що за самоідентифікацією різниця в підтримці незалежності між українцями і росіянами вийшла досить великою, фактично в два рази: з тих, хто відносить себе до українців, за незалежність проголосували б 66%, з тих, хто відносить себе до росіян, - 32%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.