Казахстан призупинив імпорт української курятини

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 20.08.2013 15:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21446

Казахстан ввів посилений лабораторний контроль курятини з України.

Про це повідомляє прес-служба Мінсільгоспу країни.

При цьому, як повідомила заступник міністра ведомста Гульмира Ісаєва, поставки українського м’яса були тимчасово припинені.

"Під режим посиленого лабораторного контролю підпадає продукція 3-х підприємств України - ПРАТ "Миронівська птахофабрика", ТОВ "Агромарс ексім" і ТОВ "Тавр Плюс". Даний режим був введений після виявлення порушень у ході постійно проведених перевірок і лабораторного дослідження ветеринарно-санітарних вимог і норм безпеки продукції", - йдеться в повідомленні

За даними Мінсільгоспу Казахстану, в ході проведених перевірок встановлено, що імпортна птах не відповідає вимогам технічного регламенту в частині невідповідності маркування: відсутність інформації державною мовою, її невідповідність основної інформації на мові країни виробника, не зазначені дата виготовлення і термін зберігання.

Крім того, Казахстан зазначив недобросовісну конкуренцію з боку українських і російських виробників м’яса птиці в частині демпінгу цін шляхом інжектування тушок птиці водою.

"У результаті масова частка вологи і м’ясного соку, що виділився при розморожуванні м’яса птиці в споживчій упаковці, склала 9,9% у м’ясі птиці ПРАТ "Миронівська птахофабрика" (Україна), 16,8% у м’ясі птиці торгової марки "Білий птах" (Росія), 10,7% у птиці ТОВ "Агромарс ексім" (Україна)", - підкреслюється в повідомленні.

За даними міністерства, в результаті демпінгу цін обсяги продажу м’яса птиці виробництва Казахстану впали в середньому на 30%.

У цьому році Україна експортує до 120 тис. тонн курятини, що дозволить нашій країні зайняти дев’яте місце серед найбільших світових постачальників м’яса птиці. Цього вдасться досягти за рахунок виходу на ринок ЄС, оскільки фахівці Євросоюзу, давши дозвіл на ввезення української курятини, підтвердили для всього світу її високу якість, стверджують експерти.

З липня для українських птахівників офіційно відкритий ринок ЄС. За попередніми оцінками, до кінця року туди буде експортовано до 50 тис. тонн м’яса птиці. Однак виробники стверджують, що можуть постачати і більше.

При внутрішньому виробництві на рівні 1,2 млн тонн залишається достатня кількість м’яса для експорту. Зараз Україна постачає продукцію в 23 країни світу, в тому числі, африканські і азіатські, а також США.

Як повідомлялося раніше, за перше півріччя 2013 р. в Україні вироблено 350 тис. тонн свіжого м’яса птиці, що на 7,5% більше, ніж роком раніше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.