У Москви немає тверезих оцінок ефекту угоди Києва з ЄС чи МС для економіки

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 22.08.2013 15:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21474

Російські оцінки економічних ефектів для України від процесів зближення з Брюсселем і процесів інтеграції в Митний союз (МС) надмірно політизовані.

Так вважає голова аналітичної групи Da Vinci Анатолій Баронін.

"Сьогодні, за нашими даними, Росія не має тверезих оцінок перспектив підписання угоди про зону вільної торгівлі України з ЄС ні для української, ні російської економіки. Адже зона вільної торгівлі України з ЄС - це можливості не тільки для Києва, а й для Москви та її капіталу та активів в Україні", - пояснив експерт.

Аналітик зазначив, що Москва спирається тільки на політичні оцінки, а риторика про збитковість європейського курсу України і бонуси від участі в МС - "чиста політика, пов’язана з боязню краху російської геополітичної моделі на пострадянському просторі", - зазначив керівник групи.

Баронін також додав, що подібна ситуація спровокована багато в чому тим, що інтеграційні процеси в МС ще не закінчилися. При цьому, вони сповнені ризиків для цілих галузей економіки і пов’язані з досить болісними реформами в національних економіках країн-членів цієї організації, зокрема у нафтогазовій галузі Казахстану і сферах с/г машинобудування в РФ.

"Сьогодні офіційні дані МС кажуть про негативні показники взаємного торговельного обороту всередині самого союзу, і це розходиться з озвученими оцінками представників російського уряду і центрів впливу російської політики в Україні. МС - вкрай проблемний проект з високими внутрішніми ризиками", - вказав аналітик.

У свою чергу в адміністрації Президента Росії підрахували, що вже в 2015 році позитивний ефект для української економіки від вливання України в Єдиний економічний простір (ЄЕП) може дійти до 1,96%, тоді як негативний ефект від створення зони вільної торгівлі України з ЄС, на думку Кремля, при введенні режиму найбільшого сприяння в торгівлі дійде до -1,13%.

Як повідомлялося раніше, вчора у російських ЗМІ з’явилась інформація про те, що новим "вагомим аргументом" на користь відмови Києва від євроінтеграції може стати висилання українських заробітчан з РФ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.