Нинішня влада України застосовує ганебні методи радянської політики

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 22.08.2013 18:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21477

Українська влада проводить певну реабілітацію радянського минулого і навіть намагається використовувати методи радянської політики, що не сприяє зменшенню ностальгії за СРСР серед українців.

Про це заявив голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху, історик Володимир В’ятрович.

«В Україні ніколи не проводилося системної політики, спрямованої на подолання тоталітарного комуністичного минулого, котра показала б злочини цієї системи. Більше того, нинішня влада робить якраз навпаки: проводить певну реабілітацію радянського минулого, з одного боку, а з іншого – намагається використовувати навіть певні ганебні методи радянської політики, що зумовило появу політичних в’язнів. Бачимо, що міліція знову використовується як орган терору проти населення, а також помітні спроби цензурування незалежних ЗМІ», – пояснив В’ятрович.

За його словами, відсутність інформаційної кампанії для роз’яснення радянського минулого серед українців призводить до того, що «молодь часто піддається певним маніпуляціям, інформаційним кампаніям, які особливо поширюються з сусідньої Росії, спрямовані на реабілітацію всього радянського».

«Так, на жаль, реабілітацію радянського минулого сьогоднішня влада Росії зробила платформою для своєї діяльності і відповідно відбувається масштабна інформаційна кампанія, що не обмежується кордоном РФ, а експортується на весь пострадянський простір. Особливі зусилля приділяються експортуванню цієї інформації на територію України», – зазначив історик.

Попри це, В’ятрович вважає, що вплив цієї пропаганди зменшується, хоч і повільно.

«Дедалі більше людей починає працювати з незалежними ЗМІ, великі можливості у пошуку інформації дає інтернет. А отже, рівень впливу централізованих ЗМІ поступово падає, зменшуються їхні можливості просування певних масштабних інформаційних кампаній з Росії», – переконаний історик.

Він також зауважує, що для зменшення ностальгії за СРСР серед українців «не потрібно придумувати велосипед».

«Методи для подолання ностальгії за радянським минулим випробувані в посткомуністичних країнах, які зараз входять до Євросоюзу. Тому Україні не треба вигадувати велосипед, а тільки випробувати ці методи, і я переконаний, що вони також спрацюють. Один з таких методів – це відкриття архівів, які би розповідали про злочини комуністичного режиму», – зазначив він.

Нагадаємо, фонд Демократичні ініціативи ім. І.Кучеріва провів дослідження, згідно з яким 40,5% населення України сумують за СРСР: найбільше ностальгують за Радянським Союзом українці, старші 60 років, найменше – громадяни України - до 30 років.

Соціологічна група «Рейтинг», посилаючись на результати опитування, проведеного у березні цього року, повідомляла, що 44% опитаних українців не шкодують про розпад у 1991 році Радянського Союзу, натомість 41% – шкодують. Порівняно з попереднім дослідження, проведеним наприкінці 2010 року, кількість тих, хто шкодує за СРСР зменшилась з 46 до 41%, а тих, хто не шкодує навпаки зросла з 36 до 44%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.