До знайденої в Криму радянської субмарини відправили сім кораблів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.08.2013 01:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21480

Найближчими днями стане зрозуміло, чи можна підняти підводний човен з дна моря і перепоховати 47 моряків-героїв. Раніше обстежити підводний човен «Щука», що підірвався на німецькій бомбі в 1944-му, заважали шторми.

З дня на день стане відомо, чи можна підняти підводний човен і перепоховати 47 моряків-героїв.

Флотилія з семи суден з найсучаснішим дослідним устаткуванням на борту вже знаходиться в 20 кілометрах від мису Тарханкут - саме біля місця, де на дні лежить підводний човен, повідомляє «Комсомольска правда в Україні».

Приступити до обстеження "Щ-216", на якому загинули 47 моряків, збиралися раніше, але через шторми це довелося відкласти на кілька днів.

- Крім кораблів забезпечення з боку України в операції беруть участь рятувальне буксирне судно "Кременець" та водолазне "Почаїв", - розповів керівник Кримської республіканської установи "Чорноморський центр підводних досліджень" Сергій Воронов. - З боку Росії - саме просунуте в технічному плані на Чорному морі дослідне судно "Селігер" і рятувальне "Епрон". З такою потужною флотилією ми вже на цьому тижні, сподіваюся, зможемо підняти з субмарини зенітку, залишки легкого корпусу і клаксон.

Найперше ж завдання фахівців - з’ясувати, чи є на борту підводного човна пошкоджені вибухонебезпечні торпеди. Від цього залежить головне - чи зможуть субмарину цілком підняти на поверхню. Що з нею робити далі, вже продумали: човен підчеплять тросами до понтонів, як було з "Курськом". І, нарешті, знайдуть останки загиблих підводників і урочисто поховають.



Нагадаємо, унікальну знахідку підводні археологи виявили випадково 4 липня, коли випробовували глиководного робота. "Щ-216" лежить біля мису Тарханкут на глибині 52 метри. Човен затонув після атаки двох німецьких кораблів-мисливців, що скинули в цілому близько 30 глибинних бомб. Одна з них виявилася фатальною для героїчної "Щуки". Екіпаж субмарини складався з 47 моряків Чорноморського флоту. Середній вік - 20-22 роки. Їхні імена вже встановлені. Зі списком загиблих членів екіпажа і їх рідних можна ознайомитися ТУТ

Місце загибелі «Щуки»



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.