У Кремлі уточнили, які саме захисні заходи будуть запроваджені щодо європейської України

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 23.08.2013 15:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21489

“Захисні заходи” Росії в разі лібералізації торгівлі між Україною і Євросоюзом можуть містити введення мит і квот на українські товари, а також посилення митного режиму.

Однак ці заходи, в разі їхнього введення, не будуть більш жорсткими, ніж для інших країн-членів СОТ, заявив заступник голови Мінекономрозвитку РФ Алєксєй Ліхачов.

"Це абсолютно за логікою зовнішньої торгівлі, є тріада заходів під назвою спеціальні захисні, антидемпінгові й компенсаційні заходи, вони абсолютно прийняті в СОТ. Але й також у відповідності з угодою про зону вільної торгівлі між країнами-учасницями СНД) ми можемо запроваджувати певні заходи тарифного і нетарифного регулювання", - зазначив Ліхачов у інтерв’ю агентству "Прайм".

"Це можуть бути кількісні обмеження, введення тимчасових мит, якісь інші тарифні рішення. Це може бути уточнення і ускладнення митних процедур, оскільки нам треба буде точно визначити країну походження товару і правильність маркування", - пояснив він.

За словами Ліхачова, питання про введення захисних заходів опрацьовують і на рівні комісії Митного союзу, і самостійно Росія, Казахстан і Білорусь.

"Це не просте питання, але ми готуємося до можливого застосування таких заходів. Їх може бути введено і на території Митного союзу чи, може, росіяни їх окремо введуть. Ми будемо готові до будь-якого формату - як на трійку, так і по Росії", - сказав російський чиновник.

Як повідомлялося раніше, 22 серпня, президент РФ Владімір Путін прямо заявив, що Митний союз, у разі підписання Україною та ЄС угоди про зону вільної торгівлі, запланованої на листопад, доведеться "прийняти захисні заходи".

Російська влада обґрунтовують це тим, що після підписання угоди з Україною в країни Митного союзу можуть "линути" товари з Європи за більш низькими цінами, що завдасть шкоди вітчизняним виробникам.

Перемовини з цього приводу між Москвою і Києвом тривають.

Нагадаємо: з 14 серпня російська митниця посилила контроль за вантажами майже всіх українських експортерів. Пізніше в РФ пояснили цей крок як "одиничну акцією" і підготовкою до змін режиму митного адміністрування в разі, якщо Україна підпише Угоду про асоціацію з ЄС.

Український прем’єр-міністр Микола Азаров 26 серпня прибуде до Москви і обговорить зі своїм російським колегою Дмітрієм Медвєдєвим поточні питання економічних відносин двох країн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.