ЄС може висунути офіційні претензії “Газпрому”

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 27.08.2013 11:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21498

Європейські регулюючі органи готують офіційну претензію до “Газпрому” черз можливі порушеннями ним антимонопольного законодавства.

Про це повідомило агентство Bloomberg з посиланням на свої джерела.

Документ можуть підготовити до кінця року, якщо Росія і ЄС не почнуть переговорів про врегулювання висунутих ЄС претензій.

На основі так званої заяви про заперечення регулятори можуть ініціювати антимонопольний процес, підсумком якого може стати штраф та інші покарання. Розмір штрафу, згідно з європейським антимонопольним законодавством, може становити до 10% річної виручки. Найбільший за всю історію штраф в розмірі €1,06 млрд ЄС наклав 2009 року на Intel.

Глава МЗС РФ Сєргєй Лавров нещодавно заявляв, що в Москві стурбовані розпочатим торік Єврокомісією антимонопольним розслідуванням відносно Газпрому, який "вносить вагомий внесок у зміцнення енергобезпеки європейського континенту".

"Серед висунутих звинувачень є "нав’язування покупцям ціни на газ, заснованої на "нафтовий прив’язці". Але дана формула, розроблена, до слова, голландцями, досі ніким не оскаржувалася і застосовується іншими постачальниками газу до Європи. Якщо ж відносно Газпрому застосують санкції, то компанії буде складно працювати на ринках, де її відверто дискримінують ", - пояснив Лавров.

Як повідомлялося раніше, у вересні 2012 року Єврокомісія почала розслідування у відношенні ВАТ "Газпром".

Російського монополіста підозрюють розділі ринків газу, перешкоджанні диверсифікації поставок газу та встановленні несправедливих цін для своїх клієнтів.

ЄС також розробив стратегію дій проти загрози газпромівської монополії та політичного впливу РФ. Основою стратегії стануть відкритий ринок та конкуренція.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.