Регіонали вже схотіли у МЗС Чалого

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 13.02.2007 17:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2150

Оптимальною кандидатурою на посаду міністра закордонних справ України є Олександр Чалий, вважає народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак.

По-перше, "це дипломат високого класу, професіоналізм, який ні у кого не викликає сумнівів". По-друге, "компромісна фігура, що не викликає заперечень ні з боку оточення Президента, ні антикризової коаліції", - цитує депутата прес-служба ПР.

Натомість, на думку В.Грицака, кандидатура Володимира Огризка – невдалий вибір Президента України Віктора Ющенка на посаду голови МЗС. Він вважає, що В.Огризко також несе відповідальність за дестабілізацію у відносинах з Російською Федерацією, що "негативно позначилося на економічних відносинах з сусідньою державою, зокрема у газовому питанні". На думку нардепа, "міністр закордонних справ повинен сприяти ефективності міжнародної співпраці, категоричність і тенденційність неприйнятна для дипломата, а тим більше для глави МЗС".

Крім того, нардеп заявив, що антикризова коаліція може підтримати кандидатуру Віктора Короля на посаду голови СБУ, оскільки "це професіонал, юрист – практик, що має великий досвід роботи на керівних постах у правоохоронних органах, очолював податкову міліцію, народний депутат 2 скликань". При цьому В.Грицак додав, що В.Король формуватиме кадровий потенціал на базі колишніх працівників міліції. "Керівник, який мав хороший імідж у МВС, компромісна людина", - резюмував політик.

"Регіонали" вже не раз заявляли, що не підтримають кандидатуру В.Огризка на посаду міністра закордонних справ замість Бориса Тарасюка, який пішов у відставку. У Партії регіонів багато хто має достатньо претензій до В.Огризка, і їх думка починає домінувати, заявив раніше народний депутат від ПР Тарас Чорновіл. Він прогнозує, що парламент не підтримає кандидатуру В.Огризка на цій посаді. Т.Чорновіл підкреслив, що новому міністрові доведеться вести переговори з "зубрами" світової політики, а В.Огризко на переговорах Україна-Трійка ЄС продемонстрував свою неспроможність.

Крім того, на думку нардепа, "Президент кинув його на спалення для того, щоб потім прочистити місце для нової кандидатури". Т.Чорновіл вважає, що президентська команда "Розчищає дорогу для Чалого".

Натомість "регіонал" зазначив, що ПР бачить на посту глави МЗС екс-міністра Костянтина Грищенка, "оскільки це найсильніший дипломат, що продемонстрував хорошу роботу, і він рівноцінно сприймається як на Сході, так і на Заході".

Нагадаємо, що 30 січня ц.р. міністр закордонних справ Борис Тарасюк звернувся до Президента України Віктора Ющенка з проханням про відставку. Глава держави її прийняв і запропонував кандидатуру першого заступника міністра закордонних справ В.Огризка на посаду в.о. міністра закордонних справ України.

Після своєї відставки Б.Тарасюк запропонував Президентові в якості свого наступника три кандидатури: Олександра Чалого, Костянтина Грищенка і Володимира Огризка. 5 лютого В.Ющенко вніс у ВР подання про призначення міністром закордонних справ В.Огризка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.