Газової війни цього року не буде?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 28.08.2013 14:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21516

Україна і ВАТ “Газпром” домовилися про планове проходженні майбутнього осінньо-зимового періоду.

Про це повідомили представники прес-служби українського віце-прем’єра Юрія Бойка.

Як стало відомо, домовленість була досягнута за підсумками переговорів Бойка з главою Газпрому Олексієм Міллером, які відбулися сьогодні, 28 серпня.

"Сторони врегулювали питання планового проходження осінньо-зимового періоду в частині транзиту російського газу через територію України та забезпечення газом українських споживачів", - відзначили представники Бойка. Інші подробиці домовленостей не уточнюються.

Як повідомлялося раніше, Газпром вимагав від України збільшити обсяги закачування газу в підземні сховища перед зимою для збільшення гарантій транзиту, тоді як Київ відмовлявся робити це за власні кошти.

Учора, 27 серпня, Коммерсантъ-Украина повідомляв, що Україна згодна запасти достатньо газу для гарантування безперебійних поставок з РФ в країни ЄС. Однак, для цього Київ вимагає у Москви безвідсоткову позику в $ 2 млрд. Від вирішення питання залежить і те, чи оживуть переговори про ціну палива, зазначало видання.

Раніше, 23 серпня, директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Василь Юрчишин висловив думку, що восени поточного року Росія може припинити постачання газу в Україну через несплати рахунку на $7 млрд за недобір газу.

Газпром і Нафтогаз 19 січня 2009 року підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 роки; про обсяги та умови транзиту газу через Україну на 2009-2019 роки. У 2009 році для України була зроблена знижка в 20% від європейської ціни на газ, з початку 2010 року сторони перейшли до ринкової вартості.

Нагадаємо, в січні поточного року Газпром виставив Нафтогазу України рахунок на $ 7 млрд. Це неустойка за невиконання контракту із закупівель х газу. Влада України отримання рахунку підтвердила, але визнала, що платити не збирається.

Зазначимо, що зараз Україна в рамках обраної лінії економічної політики, спрямованої на зниження енергозалежності від Росії та її дорогого газу, намагається реалізувати різні енергетичні проекти.

Так, з листопада 2012 року Україна почала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply&Trading GmbH (Німеччина). З квітня 2013 року почалися поставки природного газу з боку Угорщини. Крім того, ведуться переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подачі природного газу в ГТС України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.