В Україні громадянське суспільство краще розвивається ніж в Росії і Грузії

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 28.08.2013 16:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21519

В Україні у 2012 році Індекс сталості розвитку Організацій громадянського суспільства (ОГС) виявився вищим, ніж в Росії, Білорусі, Молдові, Грузії, Вірмені та Азербайджані, але нижчим, ніж у Литві і Польщі.

Про це повідомив виконавчий директор ТЦК "Творчий центр" Володимир Купрій.

За результатами проведеного дослідження у минулому році сталий розвиток ОГС в Україні оцінили у 3,4 бала за шкалою від 1 до 7, де 1 – цей найкращий показник, а 7 – найгірший.

Як пояснив Купрій, сталість розвитку організацій громадянського суспільства оцінюється за сімома критеріями – правове середовище, організаційний розвиток, фінансова життєздатність, громадське представництво, надання послуг, інфраструктура і ставлення з боку громадськості.

"Індекс покращився завдяки невеличким позитивним зрушенням щодо можливості впливати на прийняття державних рішень, збільшенню організаційної спроможності і тому, що трохи покращилося ставлення громадськості до таких організацій", – зазначив Купрій.

Серед негативних факторів експерт назвав те, що організації громадянського суспільства все ще є дуже залежними від міжнародної технічної допомоги і мають кадрові проблеми (лише 24% організацій мають постійний персонал).

Найбільшою проблемою залишається фінансова забезпеченість – опитування 2012 року показало зменшення надходжень у 66% опитаних ОГС.

Індекс сталості розвитку громадянського суспільства розроблений Агентством США з міжнародного розвитку у партнерстві з місцевими організаціями в кожній країні і визначається з 1997 року. Тоді індекс України був на рівні 4 балів, поступово цей показник покращився до 3,4 у 2012 році. Для порівняння – у 2010-2011 роках індекс України був 3,5.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.