Ціна питання. Путіну не вдасться популяризувати Митний союз серед росіян без участі у ньому України

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 29.08.2013 15:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21524

Успіх проекту Митного союзу сильно залежить від участі України. Це допоможе Росії здобути підтримку цього проекту серед своїх громадян, які поки не зовсім у ньому зацікавленні.

Про це йдеться у звіті The Economist Intelligence Unit.

«Гарантування української участі може бути життєво необхідним для успіху проекту Митного союзу через велику кількість населення України та її промисловий розвиток», - вважають аналітики The Economist Intelligence Unit.

«Ймовірно це також необхідно для того щоб «продати» Митний союз жителям Росії. Не зважаючи на бажання пана Путіна бачити певний рівень возз’єднання на теренах колишнього СРСР, опитування у Росії показують стриманий рівень підтримки цього процесу. Зважаючи на те, як усе розвивається, найбільш ймовірно, що до Митного союзу приєднаються Киргизстан та Таджикистан. Обидві держави потребують збереження доступу для своїх робітників до російських та казахських ринків праці після 2015 року. Це може посилити антиіммігрантські настрої серед етнічних слов’ян у європейській Росії. Вступ України до Митного союзу може змінити сприйняття інтеграційного проекту для громадян Росії, що занепокоєні імміграцією із Центральної Азії», - йдеться у звіті The Economist Intelligence Unit.

На думку аналітиків, це є однією з причин того, чому Росія докладає стільки зусиль, аби заблокувати євроінтеграцію України.

«Хоча економічні відносини є одним із факторів взаємозалежності, Росія грає у них першу скрипку, оскільки промисловий регіон Східної України залежить від постачальників та ринків у Росії. Це має вирішальне значення, оскільки зміна позиції Януковича, чиїм політичним центром є південна та східна Україна, де домінує російськомовне населення, є ключовою для Росії. Кремль думає, що підтримка Януковича там є доволі нестабільною і що розрив у відносинах з Росією може мати достатні економічні наслідки, аби фатально послабити можливість українського Президента на переобрання у 2015, навіть зважаючи на його можливість використовувати адміністративний ресурс. Граючи на домінантному для Януковича бажанні утримати владу та точно визначивши можливості, які могли б на це вплинути, російська влада розраховує, що їй вдасться зупинити просування України на Захід і більш твердо закріпити її у міжнародних структурах під керівництвом Москви», - пише The Economist Intelligence Unit.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.