МЗС України врешті відреагувало на вбивство рибалок російськими прикордонниками

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 30.08.2013 15:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21534

Україна стурбована відсутністю належної реакції з боку Прикордонної служби Російської Федерації щодо інциденту в Азовському морі.

Про це йдеться в листі міністра закордонних справ України Леоніда Кожари міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову по ситуації навколо інциденту в Азовському морі 17 липня 2013 , текст якого опублікований прес -службою МЗС України.

"Змушений звернутися до Вас з питання, пов’язаного з розвитком ситуації навколо інциденту, що стався 17 липня 2013 р. в Азовському морі , в результаті якого загинули четверо громадян України , а один отримав серйозні травми.

Російською стороною були здійснені пошуково - рятувальні заходи , а також надана допомога у поверненні на Батьківщину тіл загиблих. Разом з тим , враховуючи трагічні наслідки даного інциденту , ми розраховуємо на проведення об’єктивного і всебічного розслідування всіх обставин того, що сталося.

Нашу стурбованість викликає тривала відсутність належної реакції російської сторони на дії співробітників Прикордонної служби ФСБ Російської Федерації, зокрема , певні питання виникають з приводу адекватності застосованих ними заходів.

На думку української сторони , встановленню істини і недопущення подібних трагедій у майбутньому , безсумнівно , сприяло б участь у цьому процесі українських компетентних органів. Пропоную провести найближчим часом консультації з консульсько -правової проблематики на чолі з керівниками профільних департаментів наших міністерств.

Глибоку стурбованість також викликає неможливість повернення на Батьківщину потерпілого в інциденті громадянина України А.Федоровіча , у зв’язку з висунутими йому звинуваченнями . Українська сторона готова забезпечити проведення необхідних слідчих дій з А.Федоровічем на території України у відповідності з діючими між нашими країнами міжнародними договорами.

Беручи до уваги широкий резонанс цієї справи в українському суспільстві , звертаюся до Вас з проханням сприяти у якнайшвидшому позитивному вирішенні даного питання в дусі стратегічного партнерства і на основі відповідних міжнародно -правових документів.

Користуючись нагодою , хотів би запевнити Вас у зацікавленості в подальшому активному співробітництві , націленому на врегулювання проблемних питань , пов’язаних із захистом прав та інтересів наших громадян" , - йдеться в листі.

Як повідомлялося раніше, 17 липня 2013 р. в Азовському морі в результаті переслідування російськими прикордонниками потонув баркас з українськими рибалками. Чотири людини загинули , одному вдалося врятуватися.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.