Хто буде платити за російський газ в українських ПСГ?

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 30.08.2013 18:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21536

Україна і Росія дійсно прийшли до часткового вирішення питання завантаження в українські ПСГ додаткових обсягів газу, необхідних для забезпечення стабільного транзиту до Європи взимку.

Однак деталі цих домовленостей, зокрема, систему розрахунків сторони "повинні уточнити протягом тижня".

Про це розповів міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький в інтерв’ю РІА Новости.

"Так, ми домовилися з нашими колегами про те, що ми будемо продовжувати завантажувати понад 14 мільярдів кубометрів, але систему розрахунку ми повинні уточнити протягом тижня. Дивлюся на це дуже оптимістично, тому що це все у наших інтересах", - сказав він.

За його словами, наразі "Газпром" і Україна з’ясовують, за чий рахунок конкретно відбуватиметься завантаження додаткових обсягів газу. Проте однозначно це не будуть гроші "Газпрому".

"Ні, вони ("Газпром" - ред.) не будуть платити. Тут, виходить, сплачує споживач. А ось хто буде цим кінцевим споживачем, ми зараз з’ясовуємо", - розповів Ставицький.

"Процес знаходиться у стані рішення, я б так сказав. Але хочу підтвердити те, що на початок опалювального сезону у нас буде не менше 14 мільярдів кубометрів у сховищах. Це можу точно сказати...

Я поясню: 14 мільярдів кубометрів - це той необхідний ресурс, який дозволить нам спокійно пройти опалювальний сезон і забезпечити транзит. У разі аномальних температурних режимів є припущення, що Європа може відбирати більше і тоді "Газпром" не зможе забезпечити потреби європейського споживача. У відповідності з цим "Газпром" пропонує на випадок аномальних морозів мати у сховищах додаткові 4-6 мільярдів кубометрів газу".

Коментуючи інформацію про можливості отримання у Росії кредиту на $ 2 млрд, Ставицький допустив варіант, коли Україна може взяти безвідсотковий кредит для купівлі необхідних додаткових обсягів газу у Росії і завантаження його в ПСГ, а потім в інші періоди використовувати його для внутрішнього споживання в майбутньому.

Окрім того, міністр енергетики також повідомив, що "близько п’яти серйозних компаній" з Європи заявили про свою зацікавленість у доступі до українських ПСГ і зберігання у них газу.

За розрахунками Ставицького, у четвертому кварталі 2013 року ціна на російський газ "очікується в районі 416 доларів за тисячу кубометрів".

"Але однозначно реверсом з Європи ми отримуємо газ дешевше приблизно на 30 доларів. А якщо з урахуванням знижки в 100 доларів, яка дається за Чорноморський флот, то дешевше на 130 доларів. Якщо врахувати ще ПДВ, то виходить дешевше приблизно на 156-160 доларів для кінцевого споживача", - зазначив міністр.

Як відомо, Україна до опалювального сезону 2013/2014 рр. планує накопичити у ПСГ близько 14 млрд куб м газу для своїх потреб. Однак Росія вимагає збільшити цей обсяг до 19 млрд кубометрів - для гарантування безперебійних постачань російського газу в Європу.

Як пояснював раніше Едуард Ставицький, під час переговорів між Україною і "Газпромом" йдеться тільки про обсяги завантаження газу.

Відзначимо, що у червні-2013 глава Газпрому" Олексій Міллер заявляв, що Росія ніколи не буде завантажувати газ у ПСГ України, які б вигідні умови Київ не пропонував.

Ставицький також заявляв, що Україна близька до укладення контрактів з європейськими компаніями про зберіганні ними газу в українських ПСГ. Переговори, за його словами, ведуться з Польщею, Угорщиною, Італією, Німеччиною та іншими європейськими країнами.

Як повідомлялося раніше, станом на кінець серпня в ПСГ України знаходиться понад 12 млрд куб м природного газу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.