Росія втратила інтерес до ЄЕП. Визнав навіть Азаров

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.02.2007 14:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2155

Російська Федерація втратила інтерес до створення спільного ринку в рамках Єдиного Економічного Простору країн СНД.

"У політичних переговорах з Росією, Казахстаном і Білоруссю, - були втрачені ініціативи, втрачено час і динаміку переговорного процесу. Влада, що прийшла пізніше, після нас, у 2005 році зробила усе, щоб зупинити і загальмувати цей процес... Розвиток подій у 2005-2006 році показав, що оскільки Україна вийшла з переговорного процесу, то ми, фактично, відмовилися від цих спільних принципів ринку, і Росія втратила інтерес до створення такого спільного ринку. Більше того, вона побачила користь у тому, щоб перейти на ринкові механізми ціноутворення в газовій сфері", - заявив Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров в ефірі 5-го каналу українського телебачення.

За його твердженням, сьогодні як Україна, так і Росія, купували б енергоносії за однаковими цінами. "Наразі, в наших кращих партнерів, інтересу до повернення тих договорів, угод з ЄЕП, що були, я говорю на жаль, - немає. Тому ...прихильників ЄЕП, на жаль, хочу засмутити. Але, разом з тим, потішити, в лапках, противників ЄЕП", - сказав Азаров.

При цьому, посилаючись на неназване опитування суспільної думки, Перший віце-прем’єр заявив, що створення ЄЕП підтримує 60% українців.

Як відомо, українські експерти вважають, що угода про формування "ЄЕП не відповідає Основному законові країни.

На даний час Україна співпрацює з країнами колишнього СРСР у рамках СНД (Співдружність незалежних держав, членом якого Київ не є, однак має статус учасника), а також намагається формувати створений на рівні попередніх домовленостей за екс-президента Леоніда Кучми ЄЕП - політико-економічний союз із спільною митною зоною, єдиною валютою і наднаціональним органом, що приймає рішення за своїх членів, в якому Росія, згідно угоді, отримує більшість голосів.

Раніше Європейський Союз попереджав Україну про можливість серйозних проблеми зі вступом у СОТ і створенням зони вільної торгівлі з Євросоюзом у випадку, якщо Україна заявить, що метою угоди про формування ЄЕП є створення митного, економічного або валютного союзу.

Від “Аратти”: нещодавно прес-служба Мінфіну виступила із дивакуватою заявою щодо ЄЕП, нібито спростовуючи публічні заяви лідера БЮТ Юлії Тимошенко.

У зазначеному документі центрального державного відомства, яке за сумісництвом очолює Микола Азаров, стверджувалося дещо протилежне за змістом.

Втім, й сьогодні пан Азаров знову трошки й звично був не точним. Бо проблема ЄЕП, а точніше, російського інтересу до цього новоутворення, не співпадає із Конституцією України. І Москва розуміє, що депутатських мандатів її сателітів(кажучи мовою вибрців - маріонеток), не вистачить для нової “конституційної реформи”.

Тому й інтересу немає.

Але принагідно, візьмемо на себе сміливість нагадати пану(товаріщу) Азарову, що та влада, яку він звинувачує у всіх смертних гріхах, легітимно обрана народом України, при чому, без дешевого пропагандистського гендлярства, типу "зростання добробуту кожного вже сьогодні". І якщо пана Азарова цей народ не влаштовує - ніхто не заважає йому пошукати іншого. Як вже зробив дехто із його однодумців-подєльніков із “обойми папи” Кучми.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.