Влада активно шукає інвесторів для будівництва платних доріг. Скільки за це платитимуть українці?

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 2.09.2013 14:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21555

На платних дорогах України гроші збираються брати не у всіх.

Про це повідомив екс-глава "Укравтодору", депутат Володимир Демешкан, пишуть "Вести".

"Думаю, що за рахунок того, що для вантажівок проїзд буде дорожчим, пасажирських перевізників від плати звільнять. І спецтранспорт (швидка, міліція) буде їздити безкоштовно", - зазначив Демешкан. Зазначимо, в кінці 2014 року в Україні планують почати будувати першу платну дорогу - "Рівне - Краковець - Львів". В цілому планується звести шість таких доріг.

За попередніми даними, для легкового авто 1 км шляху буде коштувати 30 коп., а для вантажівки - 1 грн.

За словами глави "Укравтодору" Євгена Прусенка, перший концесійний конкурс пройде на початку 2014 року. "Плануємо розглянути різні проекти. Якщо на дорозі буде достатня інтенсивність руху, а значить, і висока окупність, то її зроблять платною для водіїв. Якщо ж трафік буде низьким, то після початку експлуатації платити певну суму інвесторам буде держава, а не водії", - заявив Прусенко.

Водночас співголова Ради автомобілістів Кабміну Віталій Павлов повідомив, що з потенційними інвесторами вже ведуть переговори, однак точних домовленостей ще немає. "Кардинально нічого не зміниться - гроші брати будуть, а стежити за інфраструктурою - ні. Що стосується пасажирських перевезень, то все буде залежати від того, як домовляться власник дороги і компанії. Але швидше за все, ці витрати ляжуть на плечі пасажирів - ціна проїзду автобаном ввійде у вартість квитка у вигляді якихось податків", - сказав Павлов.

Самі водії заявляють, що готові платити, лише б дороги були кращими. "Я тільки за! Навіть якщо частину грошей доведеться віддавати зі своєї кишені. Якість покриття буде іншою, а це - економія на амортизації машини, не кажучи вже про свої нерви", - підкреслив водій автобуса "Київ - Черкаси" В’ячеслав Фроляк.

Як повідомлялося раніше, раніше прем’єр Микола Азаров заявляв, що в Україні невигідно будувати якісні дороги.

Від “Аратти”: нас навіть і не здивувала дискусія, ініційована урядовцями щодо "платних доріг". Прикидатися мешканцями віртуального світу - стало вже спадкоємною традицією вітчизняних урядовців. Бо так легше "прикривати" найпоширеніший діагноз - "епідемію гострої клептоманії".

Бо насправді українські дороги ніколи не були безплатними. Для тих, хто не в курсі, нагадаємо, що з часів СРСР існував так званий транспортний податок. Тобто кожен власник транспортного засобу, залежно від його технічних характеристик сплачував певну суму, яка через бюджет нібито спрямовувалася на ремонт і будівництво доріг.

Нині замість того податку кожен автомобіліст сплачує акциз з кожного літру пального, який заправляє на АЗС. Тобто, загальна сума платні за користування дорогами виросла в рази. Чого не скажеш про якість дорожнього покриття. Саме в цій царині, попри зростання платні, практично нічого не змінилося.

Виходячи із сталої закономірності: по-перше, нас, громадян, вельми цікавить відповідь на просте питання - куди, конкретно, в чиї кишені, "зникають" наші гроші?; по-друге, оскільки безплатних доріг в Україні не існує в принципі, то чому ми маємо комусь за щось платити додатково? Адже, держава має готовий варіант розрахунку з інвестором - поділитися тим, що надходить від акцизу на пальне. Чи не так?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.