В МЗС України вважають, що з РФ не торгівельна війна, а технічні проблеми

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 2.09.2013 15:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21558

Україна готова обговорювати з країнами Митного союзу їхні побоювання щодо можливості потрапляння на їхні ринки продукції з третіх країн після того, як запрацює зона вільної торгівлі між ЄС і Україною.

А проблеми в торговельних відносинах з Росією український уряд розглядає «як події технічного, перехідного характеру».

Про це під час зустрічі з першокурсниками Інституту міжнародних відносин у Києві заявив заступник міністра закордонних справ Віктор Майко.

«Сьогодні шанси на укладення угоди про асоціацію з ЄС є кращими, ніж будь-коли раніше, це визнають усі. Ця угода потрібна саме як дієвий механізм підтримки внутрішніх реформ. Я переконаний, результати нашої роботи дозволять зняти будь-які перешкоди на шляху підписання угоди на Вільнюському саміті в листопаді цього року», – заявив представник МЗС.

Водночас Віктор Майко наголосив, що ухвалення угоди про асоціацію з Євросоюзом не означає зменшення уваги України до економічної співпраці з Росією й іншими країнами Митного союзу й СНД.

«Створення зони вільної торгівлі Україна – ЄС неминуче означатиме узгодження певних технічних моментів в торгівлі з країнами СНД, з якими ми також маємо зону вільної торгівлі», – сказав Майко.

Заступник міністр запевнив, що конфлікту інтересів між умовами зони вільної торгівлі, яка вже діє в межах СНД, і майбутньою зоною вільної торгівлі з ЄС немає. А спроби говорити про такий конфлікт – «це все штучне, наносне й серйозно політизоване».

Низка українських і європейських політиків сприйняла посилення перевірок української продукції на російській митниці як намір Росії перешкоджати підписанню угоди про асоціацію України з ЄС.

Росія відкидає твердження про те, що Москва змушує Київ приєднатися до Митного союзу, і закликає ЄС «не спотворювати реальність».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.