Перешкоджаючи євроінтеграції України, Росія відмежовує себе від цивілізованих країн

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 2.09.2013 16:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21559

Своїми останніми діями щодо України, ставленням до прав людини усередині країни та позицією до міжнародних конфліктів Росія може остаточно відмежувати себе від цивілізованих держав, пише The Economist.

Відносини Росії та Заходу «холоднішають» вже протягом багатьох років. Все почалося російсько-грузинською війною у 2008 році, а останньою краплею для США стало надання притулку Едварду Сноудену. Така політика має своє пояснення: «переконавши себе у тому, що Захід стояв за революціями в Україні та Грузії, пан Путін звинувачував Америку у хвилі протестів в Москві у грудні 2011», - зазначає видання.

«Аби зміцнити свою основну підтримку, Путін заповнив російський ідеологічний вакуум націоналізмом і антиамериканізмом. Основна теза полягає в існуванні двох конфліктуючих цивілізацій, де Захід, ілюструє економічний спад, міжнародну нерозсудливість і моральну розпусту. Росія повинна відмежувати себе від цього шкідливого впливу і зберегти свої власні традиційні цінності, що базуються на православ’ї та минулій славі».

Щодо ж до відносин із Європейським Союзом, то «Росія провела «червону лінію» у питанні договору про асоціацію України із ЄС. Вона почала «обстріл» торговими санкціями, аби натиснути на свого суперника. У коментарі The Economist редактор журналу Russia in Global Affairs Фьодор Лукьянов пояснив, що основною причиною такої позиції є закріплення колишніх республік СРСР у російській сфері впливу, а не просування торгівлі. (Він також додає, що Україна у Митному Союзі була б гарантованим головним болем, як Британія у ЄС). Проте залякування України, швидше за все, відштовхне її ще далі і збільшить напруження у відносинах Росії та ЄС».

«Німеччина, яка колись найбільше вболівала за Росію, тепер є її найбільшим критиком. Це буде погано для бізнесу (ЄС є найбільшим торговим партнером Росії). Це також може звести нанівець ціль режиму, підігріту власними інтересами переконати ЄС запропонувати безвізовий в’їзд для власників службових паспортів».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.