Кремлівська істерія. Україну вже звинувачують у порушенні Великого договору

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 3.09.2013 11:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21563

Україна, підписуючи угоду про асоціацію з Європейським союзом, порушує договір про співпрацю і партнерство з Росією.

Про це заявив радник президента РФ Сергій Глазьєв.

"Я зазначу, що Україна, підписуючи угоду про асоціацію, порушує статтю 13 цього базового договору (Великого договору про дружбу, співпрацю і партнерство), де сказано, що наші країни "утримуються від дій, які можуть завдати економічної шкоди одна одній" і "будуть прагнути до узгодження своєї фінансової, грошово-кредитної, бюджетної, валютної, інвестиційної, цінової, податкової, торговельно-економічної, а також митної політики", поглиблюючи економічну інтеграцію на основі взаємної вигоди, гармонізації господарського законодавства. Так що, обравши асоціацію з Євросоюзом, Україна відмовляється від виконання статті 13 договору про дружбу, співпрацю і партнерство з Росією",- сказав він, пише Коммерсант-Україна.

За його словами, це не означає, що Росія буде переглядати Великий договір, але "ми змушені фіксувати той факт, що Україна в односторонньому порядку, без будь-яких консультацій з Росією приймає рішення, що виключає виконання зазначеної статті Великого договору", - сказав він.

Він також зазначив, що РФ поки не планує зі свого боку порушувати норми Великого договору, зважаючи на те, що підписання угоди про асоціацію ще не відбулося.

Нагадаємо, на саміті у Вільнюсі в листопаді Україна планує підписати Угоду про асоціацію з ЄС, частиною якої є створення зони вільної торгівлі.

При цьому Київ пропонує Москві взаємовигідне співробітництво у рамках Митного союзу (до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан), однак з урахуванням дії ЗВТ між Україною та ЄС.

На початку серпня митниця РФ різко посилила контроль за вантажами практично всіх українських експортерів, що призвело до величезних затримок і простоїв вантажів на кордоні. Ряд компаній були змушені призупинити свої постачання в Росію. Пізніше у Москві пояснили цей крок "разовою акцією" і підготовкою до змін режиму митного адміністрування в разі, якщо Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС.

Деякі західні політики не виключили, що Кремль намагається "торговельними війнами" перешкодити євроінтеграції України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.