Кінець епохи Nokia: виробництво мобільних телефонів задешево купує Microsoft

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 3.09.2013 11:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21564

Корпорація Microsoft домовилася про купівлю бізнесу з виробництва мобільних пристроїв фінської компанії Nokia.

Про це йдеться в заяві компанії, пише сьогодніForbes, з посиланням на The Wall Street Journal.

Бізнес з виробництва смартфонів Nokia оцінений в 5 млрд доларів. Ще 1,65 млрд євро Microsoft заплатить за патенти, що належать фінській компанії.

Кілька топ-менеджерів Nokia, включаючи гендиректора компанії Стівена Елопа, отримають посади в Microsoft. Елоп вже працював в Microsoft в 2008-2010 роки - тоді він очолював підрозділ Microsoft Business Division, що відповідає за розробку Microsoft Office та інших бізнес -додатків. ЗМІ називають Елопа в числі можливих кандидатів на посаду гендиректора Microsoft, яка повинна стати вакантною протягом року. Діючий гендиректор Microsoft Стів Балмер 23 серпня оголосив, що готовий скласти повноваження, як тільки буде знайдений наступник, йдеться в повідомленні.

Аналітик Теро Куіттінен у колонці на сайті американського Forbes оцінює суму угоди як "шокуюче низьку" . Особливо дивно це у світлі того, що всього кілька місяців тому Nokia, як здавалося, благополучно вийшла з кризи завдяки своїм флагманським смартфонам Lumia, пише він. На його думку, Nokia вирішила завчасно позбутися мобільного бізнесу, не чекаючи чергового падіння продажів на тлі виходу недорогих азіатських смартфонів на базі Android і очікуваного виходу нового iPhone від Apple.

Чутки про переговори американської і фінської компанії з’явилися ще в червні. The Wall Street Journal писала , що Nokia і Microsoft не можуть домовитися про ціну. Сторони офіційно відмовлялися коментувати інформацію про переговори.

Компанії вже співпрацюють: 79 % всіх смартфонів на платформі Windows від Microsoft випускає Nokia. Фіни у свій час відмовилися від використання у своїх смартфонах платформи Android від Google, вибравши Windows Phone. Для Елопа це було однією із спроб підвищити популярність пристроїв Nokia, що знизилася ще після виходу першого iPhone в 2007 році.

Але обійти Android-пристрої Nokia не вдалося: смартфони на базі Windows Phone займають всього 3 % ринку.

У 2007 році з ринку мобільних пристроїв пішов інший світовий гігант - Siemens. Частину його бізнесу придбала саме Nokia.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.