Росія не зможе виграти у Брюсселя війну за Україну

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 4.09.2013 13:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21578

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер вважає, що Росія програє Євросоюзу геополітичну війну за Україну.

"Росія хоче зробити з тиску на Україну геополітичну війну. Однак вважаю, Росія програє цю війну, оскільки українці зрозуміли, що означає надмірне зближення з Росією. У Києві за останній тиждень спостерігається підтвердження проєвропейських намірів", - зазначив Пайфер у коментарі польському інформагентству РАР.

На думку колишнього посла США, українська влада сподівалася на поєднання поглиблених відносин з ЄС з одночасним збереженням гарних відносин із Росією. Однак останні погрози Москви у бік Києва свідчать про намагання Кремля змінити цей розрахунок української влади. "Москва говорить Києву: ні, ви не можете (підписати "асоціацію" - ред.), будуть наслідки в разі підписання угоди", - заявив Стівен Пайфер.

Екс-посол переконаний, що погрози РФ у бік Києва відповідають російській стратегії останніх 20-ти років щодо найближчих сусідів. На його переконання, президент Росії Владімір Путін не хоче відновлення Радянського Союзу, але очікує, що сусідні країни, наприклад, Україна чи Азербайджан, будуть брати до уваги інтереси Кремля.

"Думаю, що, продовжуючи цю політику тиску, Росія доклала руку до того, що сусідні країни почали шукати контактів із зовнішнім світом, що дасть їм більше поля для маневру. Україна є прикладом цього", - додав Пайфер.

За його словами, ця тактика Росії може мати вплив на Євросоюз, де в світлі тиску Росії на Україну посилиться позиція прихильників підписання Угоди про асоціацію з Україною.

"Якщо Україна виконає всі елементи цієї Угоди, зокрема її торговельної частини, то українська економіка значно інтегрується з європейською. Це означає, що Україна буде вкорінена в ЄС, і Росії буде важко змусити (Київ - ред.) зробити крок назад", - підкреслив він.

Раніше повідомлялося про те, що Росія з повагою поставиться до рішення України укласти угоду про зону вільної торгівлі з ЄС, але буде змушена в цьому випадку вжити заходів щодо захисту власних економічних інтересів

Нагадаємо, на саміті у Вільнюсі у листопаді Україна планує підписати Угоду про асоціацію з ЄС, частиною якої є створення зони вільної торгівлі. При цьому Київ пропонує Москві взаємовигідне співробітництво у рамках Митного союзу (до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан), однак з урахуванням дії ЗВТ між Україною та ЄС.

На початку серпня митниця РФ різко посилила контроль за вантажами практично всіх українських експортерів, що призвело до величезних затримок і простоїв вантажів на кордоні. Ряд компаній були змушені призупинити свої постачання в Росію. Пізніше у Москві пояснили цей крок "разовою акцією" і підготовкою до змін режиму митного адміністрування в разі, якщо Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС.

Деякі західні політики не виключили, що Кремль намагається "торговельними війнами" перешкодити євроінтеграції України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.