«Батьківщина» пропонує позбавляти волі на строк до п’яти років за заперечення факту Голокосту

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.09.2013 21:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21586

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 3165, ініційований народним депутатом від фракції «Батьківщина» Сергієм Фаєрмарк, яким пропонується позбавляти волі на строк до п’яти років за заперечення факту Голокосту.

Текст проекту закону "Про внесення змін до статті 442 Кримінального кодексу України щодо посилення захисту від геноциду" опублікований на офіційному сайті ВР, повідомляє РБК-Україна.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, доповнивши його новою частиною ст. 442, якою визначити, що виготовлення або розповсюдження матеріалів, що містять виправдання чи заперечення факту Голокосту чи спотворення інформації про його масштаби з метою публічного вираження лояльності або виправдання геноциду єврейського народу та інших злочинів проти миру і безпеки людства, скоєних під час нацистського режиму в період Другої світової війни тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі строком до п’яти років.

"Заперечення Голокосту є явищем високого ступеню небезпеки, об’єктом посягань якого є мир та безпека людства. У багатьох країнах заперечення Голокосту криміналізоване в рамках загальних норм, що діють у сфері захисту людини. Встановлення кримінальної відповідальності безперечно свідчить про усвідомлення державою факту необхідності боротьби проти ревізії історії і спотворення пам’яті жертв Голокосту з метою недопущення повторення актів геноциду. Таким чином, підтримуючи ту позицію, що заперечення Голокосту або спотворення пов’язаних з ним фактів з метою вираження лояльності або симпатії до тих, хто здійснював ці злочини - шлях до нового геноциду, необхідною є відповідна реакція з боку держави щодо попередження такого явища, як заперечення Голокосту", - говориться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, у всьому світі про жертви нацистських репресій згадують 27 січня, в Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Він відзначається з 2005 р. за рішенням Генеральної Асамблеї ООН. У прийнятій тоді резолюції ООН йшлося про неприпустимість заперечення Голокосту як історичної події, а також містився заклик розвивати освітні програми про геноцид і охороняти як історичні пам’ятники місця, де відбувалися масові вбивства євреїв.

Додамо, що німецький офіцер, співробітник Гестапо, Адольф Ейхман, який займався конкретизацією плану щодо знищення євреїв Європи і був страчений у Єрусалимі у 1962 р. за вироком ізраїльського суду, сам нарахував 6 млн знищених нацистами євреїв, зазначаючи при цьому, що 4 мільйони загинули в таборах смерті, а ще 2 мільйони на окупованих нацистами територіях, насамперед у СРСР.

За різними даними, в Україні за роки німецької окупації (1941-1944 рр.) загинуло від 1,2 до 1,4 млн євреїв (більше половини всіх знищених євреїв СРСР). Відомі більше двох сотень місць масового убивства євреїв, найвідоміші з яких - Бабин Яр у Києві, Янівський табір у Львові, Дробицький Яр поблизу Харкова, Жандармська Балка у Дніпропетровську.

Від «Аратти». Чомусь ми впевнені, що у випадку прийняття цієї поправки до Кримінального кодексу, відповідна стаття буде застосовуватися регулярно і супроводжуватиметься відповідною PR-кампанією в ЗМІ, на відміну від статті за заперечення Голодомору...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.