Янукович подався до друзів Тимошенко. Шукати альтернативи

Автор/джерело -  © "Дєло"



Дата публiкацiї - 14.02.2007 17:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2159

Прем'єр-міністр Віктор Янукович зустрівся з главою компанії “Ітера” Ігорем Макаровим.

Уряд почав активні пошуки нового постачальника імпортного газу. Зараз єдиним постачальником є “Росукренерго”.

Прем'єр-міністр Віктор Янукович зустрівся з главою компанії “Ітера” Ігорем Макаровим. У короткому офіційному повідомленні Кабміну відмічено, що на зустрічі обговорювалися перспективи співпраці в енергетиці. В той же час експерти не виключають, що в результаті переговорів з'явиться новий постачальник природного газу до України.

У компанії “Ітера” підтвердили, що на переговорах з українським прем'єр-міністром мова йшла про майбутню співпрацю. Прес-секретар компанії Євгеній Остапов нагадав, що у “Ітери”» є досвід імпорту газу до України. “До 2004 року ми продавали Україні до 30 млрд. куб. м туркменського газу”, — уточнив представник компанії. Остапов також нагадує, що у “Ітери” склалися хороші відносини з керівництвом Туркменістану. “Що стосується відновлення постачань газу до України, то після першої зустрічі про це рано говорити”, — підсумував Остапов.

В той же час Олег Салмін, екс-депутат і експерт нафтогазової галузі, вважає, що зустріч глави “Ітери” з вищим керівництвом України є знаковою подією. “Компанія “Ітера” є противагою “Росукренерго”. У Макарова хороші зв'язки і можливості в газовій сфері Росії і Туркменістану”, — сказав Салмін. Він упевнений, що повернення на український ринок “Ітери” зруйнує монополізм “Росукренерго”, одним із засновників якої є Дмитро Фірташ. “На ринку постачань газу все йде до лібералізації. Швидше за все, “Ітера” працюватиме паралельно з “Укргаз-енерго”, — припустив Салмін.

Представники Міністерства палива і енергетики України вчора повідомили, що основним критерієм при виборі нової газопоставляючої компанії повинна бути ціна газу. “Якщо яка-небудь компанія зможе запропонувати ціну на газ нижче, ніж “Росукренерго”, то Мінпаленерго обома руками “за”, — заявив Михайло Гріщенко, завідувач сектором по взаєминах із ЗМІ цього відомства.

У свою чергу, Олексій Плотніков, заступник глави парламентського комітету, по економічній політиці вважає, що “факт зустрічі Януковича з главою “Ітери” говорить про те, що уряд не зациклений тільки на “Росукренерго”. “Уряд враховує і інших гравців ринку. Це позитивно”, — уклав нардеп.

Група компаній “Ітера” створена в 1992 році. Вона займається постачаннями газу в країни СНД і балтії. З 1998 року “Ітера” веде газодобування в Ямало-Ненецькому автономному окрузі Росії. У період з 1994 по 2003 рік включно і в 2005 році компанія продавала газ до України.

Від “Аратти”: нагадємо, що деякий час тому, коли Юлія Тимошенко була прем'єром, а “Регіони” у “оппозиції”, саме вони, “оппозиціонери” активно розпускали чутки про те, що нібито “газова принцеса” хоче повернути на український ринок своїх давніх друзів - “Ітеру”. І, за тодішньою легендою регіоналів, нібито, із цією кампанією ЄЕСУ плідно працювала, нібито, не на користь держави.

Як все тече, як все змінюється! Нині Янукович сам подався до “друзів Тимошенко” із “підмоченою”(за версією його партії) репутацією.

При тому, напевно забувши, що він власним підписом під міжурядовою угодою благословив монополію “РосУкрЕнерго” на українському ринку. Як і початок здачі ГТС України ТОВ “Міжнародний консорціум”.

Так виявляється, “Ітера” - зовсім не те, про що так гучно кричали регіонали? А може і ЄЕСУ - така сама “непорядна”, як і “Ітера”?

Але очевидно одне - махінація із здачею труби забуксувала. Хтось активно шукає варіанти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.