Кремль придумав нові санкції проти України

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 5.09.2013 13:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21593

Митний союз планує з 1 листопада 2013 року вжити заходів щодо посилення захисту свого внутрішнього ринку.

Про це йдеться проекті рішення Вищої євразійської економічної ради "Про застосування заходів реагування щодо системних порушень третіми країнами умов надання тарифних преференцій", текст якого має LB.ua.

Цей документ, зокрема, буде розглядати колегія Євразійської економічної комісії 17 вересня.
Україна в ньому прямо не згадана, але зрозуміти, про які саме "треті країни" йдеться, нескладно.

"У зв’язку з намірами низки держав-учасників СНД, які є одними з ключових торговельних партнерів держав-членів Митного союзу, вступити в тісні торговельні відносини з країнами Євросоюзу, які передбачають встановлення режиму вільної торгівлі, виникають ризики безмитного ввезення товарів, що походять з держав Євросоюзу, під виглядом товарів, що походять з країн СНД", - наголошується у довідці до проекту рішення.

У ньому також підкреслюється, що в таких "третіх країнах" функції з видачі сертифікатів про походження товарів найчастіше покладено на громадські організації, які не підконтрольні держорганам і не мають повноважень по проведенню виїзних перевірок виробників. Тому укладення договорів, які передбачають лібералізацію торгівлі, створює недобросовісним підприємцям вкрай сприятливі умови для ухиляння від сплати ввізного мита при імпорті товарів у Митний союз.

Щоб захиститися від такого реекспорту, Митний союз збирається застосовувати спеціальні заходи реагування щодо країн-порушників.

Документ передбачає кілька заходів по захисту внутрішнього ринку, таких як проведення консультацій із країною-експортером, запровадження моніторингу за ввезенням товарів з цієї країни, проведення виїзних перевірок у країні-експортері за її згодою. Крайнім заходом передбачено тимчасове призупинення приймання сертифікатів про походження товарів, що надаються в якості підстави для отримання тарифних преференцій (тобто фактично це блокування безмитного експорту).

Рішення Вищої євразійського економічного ради в разі прийняття набуде чинності з 1 листопада 2013 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.