Молдовани масово покидають Молдову. За ЄС вони голосують ногами

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.02.2007 22:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2160

За твердженням Президента Румунії Траяна Бесеску, зараз у посольстві країни в Кишиневі своєї черги на одержання румунського громадянства чекають 1,5 млн заяв.

У лютому Міністерство юстиції Румунії розпорядилося прискорити процедуру видачі національних паспортів молдаванам і навіть підготувало відповідний законопроект. На молдавській території, у свою чергу, з цією метою відкрито два додаткових консульських відділи.

Такий розвиток подій деякі політики в Кишиневі і Тирасполі називають "поглинанням Молдови Румунією". А Націонал-ліберальна партія запропонувала обом державам об’єднатися в союз типу - Білорусь-Росія.

Голова Конгресу російських громад Молдови Валерій Клименко заявляє про можливість втрати Молдовою своєї державності.

Він сказав, що це викликає стурбованість у російськомовного населення (біля третини від загальної кількості). Однак він зазначив, що "у черзі за румунським паспортом стоять сотні тисяч людей, серед яких і російськомовні громадяни, які прагнуть одержати румунський паспорт, щоб вільно пересуватися Євросоюзом". Однак, за словами Клименка, вони ніколи не будуть голосувати за приєднання Молдови до Румунії, але "цього і не буде потрібно: найближчим часом кількість румунських громадян у Молдові може досягти 2 млн., що становить більше половини населення країни, і тоді можна буде порушувати питання про те, що Молдова - інша держава".

Побоювання Клименка поділяє і Дмитро Брагиш, екс-прем’єр-міністр, голова парламентської фракції. Він заявив, що "це питання болюче і дуже небезпечне з погляду подальшого існування Республіки Молдова". На думку Брагиша, багатотисячні черги молдаван за румунськими паспортами - "наслідок політики, що проводиться партією комуністів і її лідером - президентом Володимиром Вороніним".

"Діюча влада не в змозі забезпечити нормальний життєвий рівень своїм громадянам, тому з республіки, отримавши інший паспорт, буде їхати усе більше людей", - додав депутат.

Тим часом лідер Демократичної партії Молдови, парламентарій Дмитро Дьяков вважає, що з цієї ситуації його країна може мати користь. "Ми ведемо переговори з Євросоюзом про те, щоб громадянам Молдови дозволили вільно, без віз пересуватися по ЄС, адже вони все рівно це зможуть робити, одержавши румунські паспорти. Надія на те, що нас почують, є. Найближчим часом ЄС відкриє в Кишиневі єдиний Центр з видачі віз, і преференції в цьому плані одержать деякі категорії молдавських громадян", - повідомив Дьяков. Проте, він не виключив деякої взаємної інтеграції двох країн, хоча, сказав депутат, "союз типу, Росія-Білорусь, між нами неможливий".

Днями Націонал-ліберальна партія (НЛП) Молдови закликала до створення міждержавного союзу Румунія-Республіка Молдова. За словами лідера партії, депутата парламенту Віталія Павличенка, це "найефективніший і швидкий спосіб вступу в ЄС". Тим часом ряд молдавських партій і рухів почали збір підписів на підтримку іншої ініціативи - президента Румунії Траяна Бесеску про об’єднання "двох румунських держав" у рамках Євросоюзу.

У Тирасполі позитивно ставляться до процесів, що відбувають у Молдові. Заступник міністра закордонних справ Придністров’я Руслан Слободенюк заявив, що "ніякі інтеграційні процеси між Молдовою і Румунією позицію Тирасполя (зміцнення незалежності) не змінять". Але "якщо Молдава як держава зникне з політичної карти світу, це багато в чому полегшить наше завдання ", - сказав Слободенюк.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.