Урядовець доповів нардепам, як уряд протидіятиме митній війні Росії

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 6.09.2013 12:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21602

Використання Федеральною митною службою Росії профілю ризику до українських компаній, який призвів до призупинення поставок вітчизняних товарів, не відповідає правилам СОТ і договору про зону вільної торгівлі СНД.

Про це повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов на "годині уряду" в парламенті.

"Метод, яким російська сторона застосовує профіль ризику до українських підприємств, неприйнятний... Це питання до сторони, яка вдалася до таких односторонніх заходів", - зазначив чиновник.

Він додав, що в угоді про зону вільної торгівлі в СНД є розділ про адміністрування митних процедур, в якому є пряме посилання на стандарти СОТ.

Прасолов додав, що за статтею 19 угоди про ЗВТ СНД, є три методи вирішення конфлікту, якщо його не вдається вирішити шляхом переговорів, - економічний суд СНД, передання на розгляд експертів та в порядку рішення дебатів СОТ, якщо обидві країни спору є членами СОТ.

"Проводиться робота з використанням всіх наявних інструментів як СОТ, так і ЗВТ СНД і спільної (російсько-української - ред.) комісії з торговельно-економічного співробітництва", - зазначив керівник Мінекономрозвитку.

Чиновник також додав, що програма активізації економіки на 2014 рік потребуватиме вкладень обсягом 207 млрд грн, включаючи зовнішні позики обсягом 13 млрд грн, а також залучення грошей з інших джерел під держгарантії обсягом 64 млрд грн.

Як повідомлялося раніше, за даними соцопитування, 75% українців вважають, що справжньою причиною українсько-російського торговельного конфлікту більшою мірою є політичні, а не економічні фактори.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.