Верховний Суд не розглядатиме справу Тимошенко

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 6.09.2013 12:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21603

Вищий спецсуд відмовився передавати до Верховного суду скаргу екс-премєра Юлії Тимошенко на перегляд вироку у газовій справі.

Про відповідне рішення, ухвалене 6 вересня, повідомляє прес-служба суду.

Колегія суддів встановила, що "перегляд справи щодо Тимошенко Євросудом здійснювався тільки в межах перевірки законності обрання їй запобіжного заходу (арешту) під час судового розгляду справи, а не законності вироку суду в цілому".

"Питання справедливості її кримінального переслідування не були предметом розгляду ЄСПЛ", - сказано в рішенні колегії.

Колегія наголошує, що при обранні Тимошенко запобіжного заходу суд керувався нормами кримінально-процесуального законодавства, чинними на момент винесення рішення.

"Судом касаційної інстанції встановлено, що наданий суду переклад на російську мову рішення ЄСПЛ від 30 квітня 2013 року в справі "Тимошенко проти України" не відповідав автентичному перекладу, зокрема щодо обставин, які мають істотне значення для правильного вирішення питання про допуск кримінальної справи до провадження", - зазначили судді.

"Автентичний переклад зазначеного рішення ЄСПЛ Вищий спецсуд з розгляду цивільних і кримінальних справ отримав у відповідь на запит до Міністерства юстиції", - додається в ухвалі колегії.

"На підставі автентичного перекладу колегією суддів встановлено, що усупереч твердженням заявниці усі встановлені ЄСПЛ порушення положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод пов’язані із вирішенням питань її арешту та тримання під вартою до засудження, а не з вирішенням кримінальної справи по суті", - сказано в повідомленні.

"У рішенні ЄСПЛ відсутні приписи щодо конкретних індивідуальних заходів за результатами розгляду скарги Тимошенко", - сказано в рішенні.

Як повідомлялося раніше, 1 серпня захист Юлії Тимошенко подав до Верховного суду через Вищий спецсуд заяву з вимогою переглянути і скасувати вирок щодо "газової справи".

Підставою для такого звернення стало рішення Європейського суду з прав людини у справі "Тимошенко проти України", в якому було встановлено ряд порушень при арешті екс-прем’єра в рамках розгляду "газової справи".

7 серпня захисних Сергій Власенко заявив, що Вищий спеціалізований суд перешкоджає в передачі заяви на розгляд Верховного суду. Він вказав, що у Вищого спецсуду було три дні для того, щоб встановити, чи є в поданій заяві недоліки. Співробітники Вищого спецсуду у розмові з Олександром Плахотнюком повідомили, що заява може бути передана до розгляду колегії суддів. Однак вже за кілька хвилин, як розповів Власенко, працівники Вищого спецсуду повідомили захисті, що недоліки в заяві є, але в той же час вони не можуть показати адвокатам відповідну постанову суду.

9 серпня захист Тимошенко подав виправлену заяву до ВССУ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.