Російські політики луснули чергову пропагандистську бульку проффесіоналів

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 14.02.2007 23:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2161

Участь українських компаній у видобутку газу в РФ не приведе для них до зниження ціни газу, заявив голова комітету Держдуми з енергетики, транспорту і зв'язку Валерій Язєв.

Він зазначив, що навіть якщо українські компанії почнуть видобувати газ в Росії, то будуть робити це через російську компанію за російськими законами, і це не приведе для них до зниження ціни закупівель газу, оскільки газ у Росії реалізується через єдиний експортний канал.

У той же час, сказав Язєв, назріває питання, родовища з яким обсягом запасів газу хотіла б розробляти Україна.

Він пояснив, що якщо Україна має намір передати газо-транспортному консорціуму Росії й України тільки споруджуваний газопровід Богородчани-Ужгород, то навряд чи зможе розраховувати на одержання частки в газовидобувному проекті в Росії.

"У Росії немає таких маленьких газових родовищ", - сказав він.

Язєв також висловив думку, що потрібно переходити до прямих постачань газу в Україну - через "Газпром експорт", а не через "РосУкрЕнерго".

Як повідомлялося раніше, декілька високопоставлених посадовців уряду виступили із публічними заявами про, нібито, вигідність для України допустити російський “Газпром” до управління ГТС України в обмін на допущення українських кампаній до видобутку газу на території РФ. За словами урядовців, зокрема прем'єра Януковича та Першого віце-прем'єра Азарова, такі співвідносини матимуть наслідком зниження відпускних цін на російський газ, що постачається в Україну. При тому, урядовці не аргументували свою позицію економічними розрахунками.

Водночас проти цього виступили опозиційні політичні партії та ціла низка незалежних експертів. На їхню думку, така співпраця не відіб'ється на ціноутворенні, проте Україна ризикує втратити контроль над стратегічною власністю держави.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.