З Кремля пролунала чергова істерична заява

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 9.09.2013 14:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21611

Якщо Україна підпише Угоду про асоційоване членство в Європейському союзі, то вхід для неї в Митний союз буде закритий.

Про це заявив прем’єр-міністр РФ Дмітрій Медвєдєв на нараді з віце-прем’єрами.

Як доповів главі уряду віце-прем’єр Ігорь Шувалов, нині група юристів завершила проведення аналізу можливості вступу України до Митного союзу у разі її асоційованого членства в ЄС і дійшла однозначного висновку. "Нормативні бази ЄС і Митного союзу не збігаються. Якщо угода України з Європейським союзом набуде чинності, то ряд зобов’язань, які є ключовими для Митного союзу, Україна не зможе застосувати, в тому числі норми за єдиним митним тарифом", - сказав Шувалов.

Зі свого боку Медвєдєв нагадав, що нещодавно зустрічався з прем’єр-міністром України Миколою Азаровим. "Я хочу, щоб тут не було ніяких ілюзій. Ситуація проста: при підписанні договору з Євросоюзом про асоційоване членство вхід до Митного союзу для України буде закрито. Про це, до речі, відверто говорять і керівники ЄС. Це повинні розуміти всі, включаючи громадян України . Це ключовий політичний вибір, який сьогодні робить керівництво України ", - підкреслив прем’єр-міністр РФ.

Росія вже не перший місяць погрожує Україні різними наслідками та санкціями, які вживатиме, якщо наша країна підпише угоду про асоціацію з ЄС. На подібні заяви російської сторони вже неодноразово реагували в тому числі в Європі. Так, кілька днів тому голова Європейської ради Херман ван Ромпей заявив, що угода про асоціацію України з ЄС не повинен руйнувати давні зв’язки з Росією і не повинно ставити Київ перед вибором. На його думку, не повинен ставитися питання "або" "або".

Кремль вирішив поставити Україну на відведене їй в МС місце, вдаривши по ряду її економічних стовпів. Завдаючи удару по найбільшим українським товаровиробникам, які експортують продукцію до Росії, Москва має намір створити істотні проблеми їх бізнесу і зажадати від керівництва України відмовитися від асоціації з ЄС на користь Митного союзу.

Останнім скандалом в україно-російських відносинах стала "митна блокада", влаштована Росією в серпні. Тоді в Кремлі пояснили, що дії російської митниці пов’язані з підготовкою до підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

Днями радник Президента РФ Сєргєй Глазьєв заявив, що посилення Росією митних процедур стало відповіддю на офіційну публікацію Україною проекту угоди про асоціацію з Європейським союзом. Він також звинуватив Україну в порушенні договору про співпрацю і партнерство з Росією.

До цього країни МС на чолі з Росією влаштували "полювання" на продукцію Roschen, однак після проведення всіх перевірок, питання було вирішено.

Нагадаємо, що Україна розраховує в листопаді у Вільнюсі на саміті "Восточноен партнерство" підписати угоду про асоціацію з ЄС.

У Європі вважають, що Росія починає тиху торговельну війну проти України, щоб блокувати її відносини з ЄС. При цьому обидві країни входять до СОТ, і торгові спори можуть бути оскаржені до СОТ. Про такі наміри заявляв зокрема, прем’єр-міністр України Микола Азаров.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.