Росія перетворює Севастополь з військовї бази на політичну

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 10.09.2013 10:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21615

Значення Севастополя як стратегічної бази для розташування суден Чорноморського флоту Росії змінюється на більш політичне, у зв’язку із розвитком порту Новоросійськ та зміцненням військової присутності РФ у Середземномор’ї.

«Російський флот вирішив перевести три судна, що пербували на базі у Севастополі в Україні до своєї відновленої середземноморської флотилії», - пише у своїй статті на сайті The Jamestown Foundation Максим Бугрій.

«Так, 4 вересня Москва перевела туди свій есмінець «Смєтлівий». Деякі із суден, що базуються у Севастополі, рухалися до Середземномор’я через Новоросійськ, включно із кораблем радіоелектронної розвідки «Пріазовьє» та великим десантним кораблем «Ніколай Фільчєнков».

Видання стверджує, що попри взаємне публічне задоволення російського та українського флотів розподілом бази у Севастополі, «оренда російським чорноморським флотом цієї бази сильно попсована непорозуміннями, про які повідомляють місцеві медіа. З серпня штаб-квартира чорноморського морського флоту Росії отримала листа від української сторони із вимогою, щоб два російські допоміжні судна офіційно подали клопотання щодо продовження перебування в Україні або покинули Севастополь до кінця дня».

Крім того, триває ще одна суперечка щодо модернізації Чорноморського флоту.

«Адміністрація Віктора Януковича намагається утримувати Росію від розміщення нового класу військових суден у Севастополі, що призведе до посилення мілітаризації регіону Чорного моря; адміністрація ж ставить за умову участь українських оборонних компаній у модернізації», - зазначає Бугрій.

Він прогнозує, що у зв’язку з відсутністю порозуміння між Москвою та Києвом щодо модернізації Чорноморського флоту у Севастополі, нові судна Росія розташовуватиме у Новоросійську.

«Новоросійськ має кілька переваг для російського Чорноморського флоту, щоб зробити його основною базою, навіть якщо Росія сподівається зберегти свою присутність у Севастополі. Головна перевага Новоросійська – це його розташування на російській території, що надає Росії певний важіль проти українського курсу у бік Заходу. Також це зменшує російську логістику та витрати на поставку товарів», - вважає експерт.

Перевагою Новоросійська є також те, що російські судна зможуть перевозити ракети із атомними боєголовками, що заборонено у Севастополі. Основною ж перевагою Севастополя є його доступність за будь-якої погоди.

«Навіть зважаючи на те, що Севастополь продовжує служити як основна база російського Чорноморського флоту, його обґрунтування є в основному політичним – як засіб утримування російських євразійських позицій», - стверджує експерт.

«Поки що український уряд продовжує дотримуватися харківських угод «газ в обмін на флот». Проте майбутня українська конвергенція із спільною політикою безпеки і оборони Європейського Союзу може запропонувати різні варіанти для України. З іншого боку, якщо Росія хоче зміцнити свою військову присутність у Середземномор’ї, вона ймовірно намагатиметься розмістити первинні ресурси для започаткування баз у цьому стратегічно важливому регіоні, наприклад, розширюючи свою невелику базу у Тартусі у Сирії, що зменшить важливість як Новоросійська так і Севастополя», - підсумовує експерт.

Проте так чи інакше, ми можемо стверджувати, що значення Севастополя для російського Чорноморського флоту змінюється із стратегічного на суто політичне.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.