«Кольчуга»-2? Скандальна публікація про причетність України до розповсюдження хімзброї спрямована проти євроінтеграції України

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 10.09.2013 11:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21616

Можливим “кольчужним скандалом” для Президента назвав експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава інформацію американського видання The Washington Post про постачання зброї з України до Сирії.

Експерт провів аналогію з ситуацією 2002 року, коли напередодні важливих рішень з просування України в НАТО в західних ЗМІ з’явилася інформація, поширювана майором Мельниченком, про уявні постачання зброї з України до Іраку, передає LB.ua.

"Кольчужний скандал" серйозно ускладнив відносини України з Заходом, адже інформація про постачання зброї з’явилася напередодні антиіракської військової кампанії. Згодом дана інформація не підтвердилася.

При цьому організатори скандалу досягли своїх цілей - позиції президента Кучми були ослаблені, а на можливому входження України в НАТО було поставлено хрест на довгі роки ", - заявив експерт Інституту Горшеніна.

Застава нагадав, що тоді ряд експертів вказували на російський слід у цій комбінації. при цьому експерт не виключив, що подібна схема, метою якої є зрив євроінтеграційних планів України, може бути задіяна і сьогодні. "За останній час Україна сильно просунулася в плані підписання договору про створення ЗВТ з ЄС, що викликає певне відторгнення з боку Росії. Як і десять років тому, черговий "кольчужний скандал" може послабити позиції української влади і зробити неможливим євроінтеграційний поступ. Так , щоб Україна залишилася один на один у діалозі з Росією " , - вважає експерт.

Застава додав , що сьогодні складно сказати, кому подібний скандал може бути більш вигідний: США - для отримання додаткової мотивації збройного втручання в сирійський конфлікт, або РФ .

Як повідомлялося раніше, американська газета Washington Post повідомила, що український порт Октябрськ є одним з ключових пунктів на шляху постачань російської зброї сирійському режиму. Washington Post відзначає, що активізація поставок російської зброї до Сирії дозволила прихильникам Башара Асада змінити стратегічну ситуацію, перехопивши ініціативу.

За словами американських і близькосхідних джерел, сирійський режим отримав у тому числі танки і вертольоти. За словами автора статті Джоби Воррік, порт Октябрськ, який у роки «холодної війни » був ключовим пунктом поставок радянської зброї союзникам і клієнтам СРСР, зберіг свою роль і в пострадянський період. ​​Він відзначає, що місто залишилося закритим і, незважаючи на те, що розташований на території України, заправляють у ньому росіяни. Він також стверджує, що компанії, що займаються перевезенням зброї, тісно пов’язані з російським керівництвом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.