Українська влада досі не знає, чи заарештували Мельника у США

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.09.2013 13:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21619

Петро Мельник, якого судять в Україні за хабарництво, дійсно перебуває у США, підтверджує українська міліція.

Проте чи заарештований він у Сполучених Штатах за порушення візового режиму, як повідомляють у ЗМІ, українське МЗС офіційної інформації не має. Якщо ж він виявиться затриманим за кордоном, українське зовнішньополітичне відомство обіцяє надати йому допомогу. Фахівці зазначають, що екстрадувати Мельника зі США вкрай важко через відсутність відповідних угод, і не виключають, що екс-ректор податкового університету може брати участь у судах дистанційно.

Петро Мельник, колишній ректор Національного університету податкової служби, який втік з-під домашнього арешту, знявши браслет для стеження за ним, нині достеменно перебуває у США, повідомляє українське МВС. Однак чи заарештований він американською поліцією за порушення візового режиму, як передають деякі медіа – не відомо, заявив Радіо Свобода речник МВС України Сергій Бурлаков.

«Країна перебування Мельника встановлена, однак подальші дії від нас не залежать, бо він перебуває на місці іншої держави. Далі діятимуть правоохоронці цієї держави. Якщо ми отримаємо офіційне підтвердження, що його затримано – ми повідомимо», – сказав Бурлаков.

Раніше агентство «Інтерфакс-Україна» повідомило, що за його джерелами, Мельник перебуває в місті Сан-Маркос (штат Каліфорнія), де проживає його донька.

Тим часом, хоча МВС знає, де нині Петро Мельник, у прес-службі Генпрокуратури України запевнили, що відомство ще не отримувало офіційного повідомлення про це.

Міністерство закордонних справ так само не має офіційних даних про Мельника з-за кордону, але перевіряє інформацію про те, чи був він заарештований.

«МЗС не має повноважень з’ясовувати місце перебування особи, на те є правоохоронні органи. Ми з’ясовуємо, чи дійсно Петро Мельник був заарештований у США. Нині ми не отримали про це жодної офіційної інформації», – заявив Радіо Свобода речник МЗС Євген Перебийніс.

Він наголосив: якщо інформація про арешт підтвердиться, МЗС опікуватиметься правовою допомогою Петрові Мельнику.

«Звісно, кожен громадянин України, який був заарештований за кордоном, має право на правову допомогу від українського генконсульства чи посольства», – підсумував речник МЗС.

Мельника екстрадують лише в разі доброї волі США – Олійник

Між тим, кримінальну справу порушили проти правоохоронців, які мали стежити за пересуванням колишнього ректора і не помітили, що він позбувся браслета.

Петра Мельника розшукує Інтерпол, однак екстрадувати його зі Сполучених Штатів можна лише за домовленістю, пояснює депутат-регіонал і колишній суддя Володимир Олійник.

«Специфіка відносин зі США – в тому, що Україна не має угоди про двосторонню правову допомогу, – каже він. – Відтак тут можливі лише дії доброї волі. У справі Павла Лазаренка Україна дала США змогу проводити слідчі дії на своїй території, і натомість отримала змогу проводити слідство у США. У справі Мельника ми розраховуємо на такі дії доброї волі. Такі держави зазвичай ідуть назустріч, якщо бачать, що це сприяє наведенню правового ладу в державі».

Оскільки Мельник перебуває у США, Володимир Олійник не виключає, що він може брати участь у суді через телеміст, як це робили свідки у справі вбивства Євгена Щербаня. Однак депутат не уявляє, як можна людині в іншій державі передавати повідомлення про підозру чи визначати її статус як обвинуваченого.

Між тим Петро Мельник, який втік з-під домашнього арешту, може уникнути відповідальності за це, стверджує експерт-криміналіст Анна Маляр. Вона наголошує, що в новому кримінальному кодексі не прописана провина за втечу з-під домашнього арешту, тож суддя може обрати суворіший запобіжний захід, а може залишити домашній арешт. Відтак, враховуючи презумпцію невинуватості, захисники Мельника можуть скористатися цією лазівкою, каже криміналіст.

Петра Мельника затримали 27 липня під час отримання двох хабарів за вступ до Національного університету податкової служби, яким він керував.

7 серпня на Мельника одягнули електронний браслет для відстеження місця його перебування. 9 серпня стало відомо, що Мельник втік з-під домашнього арешту, скинувши електронний браслет. 14 серпня його оголосили у міжнародний розшук.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.