Дефіцит газу в Росії. Його, вірогідно, покриють за рахунок братів-українців

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.02.2007 09:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2162

Деякі українські експерти б’ють на сполох: дефіцит газу в Росії, про що оголосили напередодні, може позначитись на поставках в Україну. Існує ризик, що нестачу блакитного палива у 4 мільярди кубометрів на внутрішньому ринку Росія захоче перекрити за рахунок постачань в Україну.

Втім, інші оглядачі запевняють, що Україні боятись нічого.

За інформацією фахівців, дефіцит газу в Росії у нинішньому році становитиме 4 мільярди кубометрів. Вони також прогнозують подальше погіршення ситуації і зазначають, що за кілька років дефіцит газу у цій державі становитиме 40 мільярдів кубометрів.

Експерти припускають, що Росія може зменшити постачання на найнепривабливіших комерційних контрактах. Одним з таких оглядачі вважають контракт з Україною.

Раніше, за їхніми даними, на продаж туркменського газу російський Газпром заробляв до 40 доларів за тисячу кубометрів, а зараз - 75 центів. Втім, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін вважає, що Москва після минулорічного газового конфлікту з Києвом, наразі не зацікавлена у новому загостренні. За словами експерта, контракт на постачання газу в Україну, який укладений на три роки і передбачає постачання 55 мільярдів кубічних метрів щороку – це міжнародні зобов’язання Росії, а отже повинен виконуватись у першу чергу.

Що ж до внутрішнього дефіциту палива в самій Росії, то, це – проблема тамтешнього уряду. Ільдар Газізулін: «Зараз в Росії ціни на газ є надзвичайно низькими, проблема енергоефективності у них стоїть також гостро, як і в Україні. Тому російський уряд намагається підвищувати внутрішні ціни для того, щоб вистачило газу на експорт».

Експерти впевнені, що упродовж нинішнього року ціна на газ для України у 130 доларів за тисячу кубометрів залишиться незмінною.

Що ж до наступних років, то там можливе коригування ціни. Втім, за словами оглядачів, вона залежатиме, насамперед, не від позиції Росії. Експерт Центру досліджень CASE Ганна Царенко, зокрема, сказала в інтерв’ю Радіо Свобода: «Відповідно до цього контракту, Україна одержує не російський, а азійський газ. Тому ціна залежатиме від того, яку ціну Туркменистан виставить у 2008-2009 роках».

А в «Газпромі» повідомили, що дефіцит палива в Росії повинен бути покритий за рахунок переведення російських теплоелектростанцій з газу на мазут і вугілля. За даними Єдиних енергетичних систем Росії, наразі частка газу як палива для теплоелектростанцій складає 98 відсотків, однак уже до 2010 року її знизять до 60 відсотків.

Від “Аратти”: про перспективи виникнення дефіциту вуглицевого палива на внутрішньому ринку Росії та, відповідно, поступове зниження її експортного потенціалу фахівці наголошували ще бульщ, ніж 10 років тому.

Із одного боку, не треба бути академіком, щоб розуміти, що природні ресурси копалин - не безкінечні. Рано чи пізно - вони вичерпуються. Розвідані нафто-газоносні промислові зони Росії - діють ще із часів СРСР, тобто не менше ніж 40-50 років. Враховуючи зростаючі темпи їхнього викачування із надр землі та трансформацію у мільярдні статки російських мільярдерів, можна стверджувати, що збідніння ресурсів триває наростаючими темпами.

Не кажучи прог такі фактори, як енергоємність російських промислових технологій. Оскільки у експлуатації досі знаходяться технологічні потужності, побудловані 30 і більше років тому, які за цей час фактично не оновлювалися й не модернізувалися.

Отже, на цьому тлі, дещо неадекватно виглядають твердження деяких керівників українського уряду та політиків, особливо лівих, про те, що політико-економічна інтеграція із Росією вигідна для України. Зокрема із точки зору доступності дешевих енергоресурсів.

Як бачимо - це дешевий пропагандистський міф, розрахований на настальгічні настрої плебсу та непоінформованість аудиторії.

Сьогодні в світі не існує дешевих енергоресурсів - це аксіома, оскільки тенденція - очевидна. І на цьому тлі великі шанси на економічне процвітання має той міждержавний клуб, який має чітку стратегію на енергоефективність технологій виробництва товарів і послуг.

Поки що, ні Україна, ні Росія до таких держав відношення не мають.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.