Примушення до МС. Росія закрила кордон для молдовських вин

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 10.09.2013 20:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21626

Постачання до Росії молдовської виноробної продукції з вівторка припинене через претензії до якості.

Гєннадій Оніщенко

Про це повідомив керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Гєннадій Оніщєнко.

"Ми приймаємо рішення про призупинення ввезення на територію РФ всієї виноробної продукції Молдови", - сказав він.

За словами Онищенка, заборона буде діяти доти, доки РФ "не побачить з боку Молдови конкретних кроків, спрямованих на системне вирішення проблеми".

"Виконувати роль няньки для молдовської економіки ми не маємо наміру", - заявив глава Росспоживнагляду.

За його словами, Росія останнім часом неодноразово піднімала питання про проблеми з якістю молдовського вина.

"За останні три тижні не було зроблено жодної спроби вийти на якісь переговори і домовленості", - зазначив він.

"Заборона - вимушений крок, на який ми пішли вкрай неохоче, але це єдине можливе рішення в даній ситуації", - підкреслив Оніщєнко.

Він повідомив, що в забракованих нещодавно партіях молдовського вина "в позамежно високій кількості" виявлено пластифікатори.

"Значить, є порушення в технології переробки, зберігання матеріалів та готової продукції. Все це неприйнятно для цивілізованого виробництва", - пояснив глава Росспоживнагляду.

За його словами, в серпні і вересні у РФ були забраковані вісім партій молдавської виноробної продукції, два зразки продукції, поданих на реєстрацію в РФ, не відповідали нормам.

"Ми вимагаємо, щоб забраковані партії залишили територію РФ", - заявив Оніщєнко.

Він нагадав , що в 2006 році РФ вже забороняла постачання вина з Молдови, потім поступово воно повернулося на російський ринок.

"Але ресурс для ручного режиму управління, який ми взяли на себе відтоді, вичерпаний. Ми не бачимо сенсу завантажувати свої лабораторії роботою, якою повинні займатися органи молдовської держави", - зазначив Оніщєнко і додав, що у Молдові немає ефективної національної системи контролю якості алкогольної продукції.

"Урядові структури, що відповідають за цей сегмент економіки Молдови, або самоусунулися, або не здатні вирішувати такі питання. Всі гарантії, які давалися, виявляються нереалізованими " , - заявив глава Росспоживнагляду.

Він підкреслив, що Молдова не створила мережу лабораторій, які за міжнародними стандартами перевіряли б якість вина і результатами роботи яких довіряла б Росія.

"Якщо вірити протоколам Національного центру випробувань і якості алкогольної продукції Молдови, то в 2013 році на територію РФ надійшло всього 15 партій коньяку об’ємом понад 197 тис. літрів і 4 партії вина об’ємом більше 33 тис. літрів. Але це навіть не 1% від загального обсягу продукції, яка насправді надійшла до Росії з Молдови", - сказав Оніщєнко.

Нагадаємо, у липні цього року російська санітарна служба ввела заборону на постачання до РФ продукції української компанії Roshen через виявлені порушення після експертизи. Роспоживнагляд заявив, що у понад 90% досліджених зразків кондитерських виробів Roshen не відповідають «нормативним вимогам».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.