Введення утилізаційного збору підштовхнуло українців активніше купувати автівки

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 11.09.2013 12:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21632

В Україні у серпні 2013 року порівняно з відповідним періодом 2012 року продажі нових автомобілів зросли на 42% - до 26 тисяч одиниць, тим самим продемонструвавши рекордні обсяги місячних продажів за останні два роки.

Про це свідчать дані інформаційно-аналітичної групи "AUTO-Consulting".

"Відкладати купівлю автомобіля до настання кращих часів споживачі не стали через введення утилізаційного збору", - зазначив комерційний директор однієї з компаній-представників корейського автопрому Геннадій Четверухін.

Як зазначає "Коммерсант-Україна", свій внесок у підвищення попиту здійснило і неоднозначне формулювання закону. Роз’яснення ДАІ про те, що під дію утилізаційного збору після 1 вересня не потрапляють ввезені до цієї дати автомобілі, з’явилося лише за два дні до набрання чинності закону. Нагадаємо, зараз із кожного нового ввезеного автомобіля повинен сплачуватися утилізаційний збір у розмірі 4,73-30,2 тисячі гривень.

Клієнти поквапилися зареєструвати автомобілі, через що зросла кількість угод за готівкові кошти, розповідає регіональний директор однієї з компаній-дилерів французьких авто Олександр Дмитерчук. За його словами, в серпні знизилася частка покупок за кредитні кошти. У серпні у його компанії вона не перевищила 20% проти 25% на місяць раніше.

Клієнти зможуть придбати автомобілі за старими цінами ще й у вересні, заспокоюють учасники ринку. Геннадій Четверухін каже, що складських запасів його компанії досить ще на 1-1,5 місяці. "Після введення спецмита ми ще якийсь час могли утримувати ціни за рахунок нашого заробітку. Однак тепер ресурси підходять до кінця, і ціни зростуть пропорційно збору", - зазначив Четверухін.

Деякі учасники ринку вже зараз заявляють про дефіцит популярних автомобілів. Учасники ринку не передбачають його подальшого зростання. "Швидше за все, у вересні продажі будуть в межах 18-19 тисяч, але після підвищення цін щомісячна реалізація не перевищить 15 тисяч", - вважає Четверухін. За словами Дмитерчука, невелике пожвавлення продажів може відбутися у грудні, коли дилери традиційно проводять знижки та акції. Однак за підсумками року, на думку фахівця, автопродаж зменшиться на 5-10% у порівнянні з 2012 роком.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.