Німецький газ коштуватиме дешевше за російський навіть з урахуванням $100 знижки

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 11.09.2013 14:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21635

НАК Нафтогаз України і німецький газовий трейдер RWE Supply&Trading підписали договір про постачання газу в Україну і зберігання газу в українських підземних сховищах газу.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

"Із RWE підписаний новий договір в місті Ессен. Це сталося 5 вересня між НАК Нафтогаз та компанією RWE. У ньому передбачені питання як реалізації, так і сховища", - сказав він.

Умов контракту він не деталізував, пославшись на комерційну таємницю. "Хочу тільки сказати, що формула ціни нижчі, навіть з урахуванням 100 доларів знижки (на ціну російського газу - ред.), яка дається за Чорноморський флот", - зазначив він.

Також міністр повідомив , що Україна станом на ранок середи накопичила в підземних сховищах (ПСГ ) 14,139 млрд куб. м природного газу. За його словами, цього вистачить для безболісного проходження опалювального сезону 2013/2014 років.

Ставицький зазначив, що у разі досягнення домовленостей з Росією про безпроцентні позики для закачування російського природного газу в ПСГ, Україна на 1 листопада буде мати в своїх сховищах 18 млрд куб. м газу.

"Чому йдеться про можливе надання безвідсоткового кредиту - або самі будуть закачувати, або ми будемо. Це для того, щоб зробити комфортну подушку Газпром експорту для поставок до Європи у разі пікових режимів. Ми не можемо бути байдужими в питаннях поставок і транзиту, тому ми з нашими російськими колегами шукаємо спільну мову. І ми знайдемо її, я переконаний в цьому", - додав міністр.

Нагадаємо, Газпром і Нафтогаз України 19 січня 2009 року підписали два контракти: купівлі- продажу на 2009-2019 роки і про об’єми і умови транзиту природного газу через територію України на 2009-2019 роки. Контракт на поставку газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни. Згідно з так званими Харківськими угодами, в яких обумовлювалося перебування Чорноморського флоту РФ у Криму, Україні надається знижка в $100 за тисячу кубометрів. При цьому Росія гарантує Україні прокачування 60 млрд кубометрів газу при створенні консорціуму.

Зазначимо, що Україна в червні імпортувала з Європи природний газ за ціною $397,66 за тис. куб. м, а з РФ - за $ 421,7. У спробі диверсифікувати постачання енергоресурсу Україна скорочує закупівлі російського газу. За січень-липень 2013 року в газотранспортну систему України з Російської Федерації надійшло 12,5 млрд куб. м природного газу - на 6,3 млрд куб.м, або на 34% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Нафтогаз вже заявив про намір в 2014 році скоротити закупівлі газу в Газпрому до 18 млрд куб. м.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.