Уряд вирішив, що українці мають платити за дороги двічі

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 11.09.2013 18:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21639

Дороги Львів – Краковець, Ульяновка – Миколаїв – Херсон – Красноперекопськ – Сімферополь та Новомосковськ – Запоріжжя – Мелітополь – Джанкой – Сімферополь внесено до переліку концесійних об’єктів.

Відповідну постанову Кабінету Міністрів прийнято 11 вересня на засіданні уряду, повідомляє Мінінфраструктури.

За словами міністра інфраструктури Володимира Козака, нові траси на цих напрямках потрібні через постійне зростання інтенсивності руху. Зокрема на сьогодні ділянка дороги М-10 Краковець – Львів на території України є найбільш «вузьким місцем» міжнародного транспортного коридору № 3 (Берлін/Дрезден – Вроцлав – Львів – Київ). Будівництво нових автомобільних доріг Ульяновка – Миколаїв – Херсон – Красноперекопськ та Новомосковськ – Запоріжжя – Мелітополь – Джанкой – Сімферополь необхідне, оскільки влітку та восени через невелику пропускну спроможність існуючих автошляхів, які мають дві смуги руху, на окремих ділянках виникають затори.

«Мінінфраструктури пропонує побудувати нові автодороги за параметрами І категорії із чотирма смугами руху на умовах державно-приватного партнерства (концесії). А проект дороги Львів – Краковець включає ще й будівництво північної частини обходу міста Львів, що надасть додаткові економічні вигоди для транзитного транспорту та розвантаження міста», - розповів Козак.

На кожну з цих автомобільних доріг вже розроблено проектну документацію. Передбачається, що орієнтовна вартість будівництва дороги Львів – Краковець довжиною 84,4 км складе 4,3 млрд грн., Ульяновка–Миколаїв–Херсон–Красноперекопськ протяжністю 533 км - 24,2 млрд грн., Новомосковськ–Запоріжжя–Мелітополь–Джанкой–Сімферополь (475 км) – 21,4 млрд грн. Очікується, що проїзд для автомобілів коштуватиме від 30 коп. до 1 грн. за кілометр залежно від виду транспортного засобу та умов реалізації кожного окремого проекту. При цьому альтернативний проїзд за напрямками нових доріг забезпечено.

Після внесення зазначених проектів до переліку об’єктів концесії розпочнеться підготовка документації для проведення конкурсу на залучення концесіонера для будівництва та подальшої експлуатації автомобільних доріг. Згідно з прийнятою постановою умови концесійних конкурсів погоджуватимуться Кабмін.

Як повідомлялося раніше, наприкінці травня голова Укравтодору Євген Прусенко заявив, що держагентство автомобільних доріг України готує шість концесійних проектів з будівництва доріг з платним проїздом.

Наприкінці ж серпня прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що в найближчому майбутньому в Україні почнуть будувати платні дороги.

Від «Аратти»: як ми неодноразово писали, безплатних доріг в Україні немає й не було ніколи. Бо кожен українець, який користується автомобільним транспортом, прямо чи опосередковано, сплачує акциз, який, відповідно до чинного законодавства, має спрямовуватися на утримання і будівництво доріг. Окремо зазначимо, що платять не тільки власники транспортних засобів, заправляючи пальне, в ціну якого входить зазначений збір, а й пасажири автоперевізників, оскільки в ціну квитка входить й платня на утримання дорожньої інфраструктури. Більш того, в ціну кожного товару й послуги обов’язково входить вартість пального, витраченого на транспортні послуги. Тобто, навіть той, хто безпосередньо не користується послугами транспорту - все одно є платником податку на утримання і будівництво доріг.

Отже, ухвалюючи зазначену постанову, урядовці, м’яко кажучи, порушили чинне законодавство, примушуючи громадян сплачувати двічі за одну й ту ж послугу. В іншому разі - держава, отримуючи платню від кожного громадянина, цю проплачену наперед послугу не надає. І те, й інше - має ознаки кримінального правопорушення.

І з цієї точки зору, нам вельми цікаво, чи відреагує на зазначений факт прокуратура?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.