Росія постачає зброю режиму Асада на військових кораблях ЧФ?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 11.09.2013 21:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21641

Росія концентрує біля узбережжя Сирії угруповання бойових кораблів, до якого входять плавзасоби, що базуються на території України.

Десантний корабель «Саратов» ЧФ РФ

Про це повідомили військові джерела Радіо Свобода у Севастополі. Водночас народний депутат України Едуард Леонов стверджує, що російські кораблі перевозять до Сирії зброю.

Уповноважений представник парламентської фракції «Свободи» в Криму і Севастополі, депутат Едуард Леонов звернувся до Президента та уряду України із запитом про можливе використання Російською Федерацією військової бази Чорноморського флоту у Севастополі «для ескалації напруги в Сирії і транспортування до цієї країни зброї», повідомила прес-служба партії.

В інтерв’ю Радіо Свобода Едуард Леонов розповів, що до нього звертаються севастопольці, родичі яких працюють на російській базі у Севастополі, зокрема, на суднах Чорноморського флоту Росії. За їхньою інформацією, російські кораблі, що базуються на українській території, використовуються для перекидання зброї у зону сирійського конфлікту.

Політик каже, що завдяки севастопольцям на прикладі пересувань десантного корабля «Саратов», який базується у Севастополі, і плавучої майстерні ПМ-56, що перебуває на постійній основі в сирійському порту Тартус, стала відома схема таких поставок. Зокрема, російські плавзасоби направлялися для маневрів до Егейського моря, потім під приводом ліквідації несправності, що виникла, наприклад, на десантному кораблі «Саратов», переходили у східне Середземномор’я, до угруповання з Тартусу виходила плавуча майстерня, на яку перевантажували військовий вантаж для сирійського режиму.

«За нашою інформацією, саме «Саратов» виявився перевізником якогось неофіційного військового вантажу на територію Сирії. Звичайно ж, цю інформацію не можна було залишити без уваги. Я одразу ж спрямував запит до президента і прем’єр-міністра України, щоб вони звернулися до російської сторони з вимогою не втягувати Україну до військового конфлікту, який нас жодним чином не стосується. Якщо на території України базуються кораблі флоту, що бере безпосередню участь у військовому конфлікті, то ми не можемо бути застраховані від удару у відповідь. Виникає також загроза терористичних актів стосовно України», – зазначає Едуард Леонов.

Народний депутат України також припускає, що публікація в американській газеті The Washington Post, про один з українських портів як про ключовий пункт транзиту російської зброї сирійському режимові Башара Асада, насправді виглядає спробою відвести увагу західного суспільства і політиків від справжніх маршрутів перекидання зброї до Сирії.

Зброю Асаду росіяни перевозили військовими кораблями з Новоросійська – експерт

Кримський експерт і засновник інформаційного порталу BlackSeaNews Андрій Клименко скептичніше оцінює публікацію в американському виданні і каже, що фахівцям було відомо, що насправді перекидання зброї російськими військовими кораблями до Сирії розпочалося 8-9 місяців тому, але не з української території, а з Новоросійська.

«Було створене угруповання десантних кораблів, здатних брати на борт колісну і гусеничну техніку, спеціально для того, щоб поставляти до Сирії частини різних бойових ракетних комплексів. І ці кораблі, справді, здійснювали човникові рейси. Цю, фактично, поромну лінію між Новоросійськом і Тартусом, на якій ходив майже десяток великих десантних кораблів трьох флотів Росії не прикриєш однією якоюсь «лівою» публікацією в газеті «Вашингтон пост», – вважає Андрій Клименко.

У прес-центрі Чорноморського флоту Росії відмовилися коментувати звернення українського депутата. Начальник прес-центру капітан першого рангу В’ячеслав Трухачов сказав Радіо Свобода, що це компетенція МЗС Росії.

Водночас, він підтвердив, що на 12 вересня запланований вихід із севастопольської бази сторожового корабля ВМФ Росії «Смєтлівий». За даними військових джерел Радіо Свобода у Севастополі, російський сторожовик не заходитиме до Новоросійська, а одразу візьме курс на східну частину Середземного моря і приєднається до міжфлотського угруповання ВМФ Росії.

Зараз у складі цього з’єднання перебуває близько 10 бойових кораблів і низка суден супроводження. За повідомленням російської преси, тепер угруповання посилюють флагманом Чорноморського флоту Росії, великим ракетним крейсером «Москва», який був раптово відкликаний із Атлантики і вже пройшов Гібралтарську протоку, а також ракетним крейсером «Варяг», що йде з Тихого океану, великим протичовневим кораблем із Північного флоту, кількома великими десантними кораблями з Чорноморського і Балтійського флотів, а також низкою розвідувальних і ракетних катерів, що вже вийшли з Чорного моря.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.